Milanović bio na inauguracija Milatovića: Bio je u zanimljivom društvu

Milanović bio na inauguracija Milatovića: Bio je u zanimljivom društvu

Zaklinjem se da ću dužnost predsjednika vršiti odgovorno, časno, savjesno, pravedno i nepristrasno, po ustavu i zakonu Crne Gore, riječi su prisege kojom je novi crnogorski predsjednik Jakov Milatović u subotu preuzeo dužnost.

Na inauguraciji je bila većina čelnika susjednih zemalja, uključujući predsjednika Hrvatske Zorana Milanovića.

Došao je i srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić, članovi predsjedništva BiH Željka Cvijanović i Željko Komšić, predsjednica Kosova Vjosa Osmani i premijer Albanije Bajram Begaj. Na svečanosti je bio i dosadašnji predsjednik Crne Gore Milo Đukanović. Zanimljivo jre da su Vučić i Milanović sjedilio jedan pored drugog.

Milatović je u proeuropskom govoru rekao da dužnost preuzima u povijesnom trenutku, najavivši da će biti generator dijaloga za postizanje konsenzusa i ubrzanja europskog puta Crna Gore.

“Moja misija je Crna Gora jednakih šansi za sve građane, u kojoj su vrijedan rad i obrazovanje glavni faktori za uspjeh u životu… Bit ću kohezivni faktor u zajedničkoj borbi za bolju Crnu Goru. Izgradnja demokratskih institucija zadatk je svih”, rekao je, javlja N1.

Milatović je na petogodišnji mandat izabran početkom travnja kada je dominantno pobijedio Đukanovića u drugom krugu predsjedničkih izbora.

Od obnove neovisnosti 21. svibnja 2006., funkciju predsjednika Crne Gore obavljao je Filip Vujanović koji je bio izabran 2008. i 2013. te Đukanović koji je mandat osvojio 2018.

Vučić i Milanović na inauguraciji crnogorskog predsjednika Jakova Milatovića

Milatović je bio ministar gospodrskog razvoja u vladi Zdravka Krivokapića, prvoj vladi formiranoj nakon parlamentarnih izbora 2020. kada je Đukanovićeva Demokratska partija socijalista poražena nakon trideset godina na vlasti.

Nakon što je ta vlada izgubila većinu, Milatović je osnovao stranku Pokret Europa sad, koja prema anketama ima najveću podršku birača i najizgledniji je pobjednik idućih parlamentarnih izbora 11. lipnja.

Uz predsjednika Milanovića, u hrvatskom izaslanstvu na inauguraciji su bili predstojnik Uredapredsjednika Republike Orsat Miljenić, savjetnik Predsjednika Republike za vanjsku i europsku politiku Neven Pelicarić i veleposlanik Republike Hrvatske u Crnoj Gori Veselko
Grubišić.
Predsjednik Milanović će nakon inauguracije posjetiti Hrvate koji žive u Crnoj Gori. Sastanak s predstavnicima hrvatske zajednice održat će se u Donjoj Lastvi, a domaćin će mu biti predsjednik Hrvatskog nacionalnog vijeća Crne Gore Zvonimir Deković.

Foto: Ured Predsjednika Hrvatske