Napokon se oglasio američki predsjednik: I on je priznao da ga je nešto jako iznenadilo

Napokon se oglasio američki predsjednik: I on je priznao da ga je nešto jako iznenadilo

Dan nakon što su talibani preuzeli kontrolu nad Kabulom javnosti se obratio američki predsjednik Joe Biden, suočen s valom kritika zbog svoje odluke o povlačenju, uslijed kaotičnih i tragičnih scena kojima zadnja dva dana svjedočimo u afganistanskoj prijestolnici.

Predsjednik je rekao da su on i njegov tim za nacionalnu sigurnost “pomno pratili” situaciju na terenu u Afganistanu, iako se zadnji put javnosti obratio u subotu, prije pada Kabula.

Priznao je da je ono čemu svijet sad svjedoči “brzi kolaps” afganistanske vlade. No, inzistira na tome da američka misija u Afganistanu “nikada nije trebala biti izgradnja nacije”.

I dalje brani svoju odluku  o povlačenju svih američkih trupa iz Afganistana, čak i nakon što su talibanske snage zauzele Kabul, a cijeli svijet svjedoči slikama očajnih Afganistanaca koji pokušavaju pobjeći iz zemlje.

“Koliko biste još generacija htjeli da pošaljem?”

“I dalje uporno stojim iza svoje odluke”, kaže Biden.

“Nakon 20 godina, na teži sam način naučio da nikada nije bilo dobro vrijeme za povlačenje američkih snaga”, dodaje.

Biden je rekao da su on i njegov tim za nacionalnu sigurnost bili jasno svjesni svih rizika napuštanja Afganistana. Prema Bidenu, događaji na terenu od prošlog tjedna pokazuju da američki kontinuirani vojni angažman nije u konačnici mogao podržati afganistansku vladu.

Kritizirao je čelnike afganistanske vlade zbog bijega iz zemlje, a afganistanske trupe zbog odbijanja obrane svoje zemlje.

“Istina je da se to dogodilo brže nego što smo očekivali”, rekao je Biden.

Joe Biden ustvrdio je da neuspjeh afganistanskih trupa u obrani svoje zemlje pokazuje zašto je bilo ispravno krenuti s povlačenjem američkih trupa.

“Pogrešno je naređivati ​​američkim trupama da ostanu kad oružane snage Afganistana same nisu u stanju ništa učiniti”, rekao je Biden.

Ponavljajući svoju poruku od ranije ove godine kada je najavio planirano povlačenje, Biden je dodao: “Koliko biste još generacija američkih kćeri i sinova htjeli da pošaljem da se bore u građanskom ratu u Afganistanu, kada afganistanske trupe same to nisu spremne učiniti?”

“Okončat ćemo najduži američki rat”

Joe Biden upozorio je da će SAD reagirati “brzo i snažno” ako talibani napadnu američke građane ili pokušaju ometati evakuaciju u Kabulu.

“Ako je potrebno, branit ćemo naše ljude na terenu razornom snagom”, rekao je Biden.

Predsjednik je rekao da će, nakon što svi napori za evakuaciju budu uspješno završeni, SAD krenuti naprijed s okončanjem svoje misije povlačenja i “okončati najduži američki rat”.

“Događaji koje sada vidimo nažalost su dokaz da nikakva količina vojne sile nikada ne bi donijela stabilan, jedinstven, siguran Afganistan”, rekao je Biden.

“Sada sam četvrti američki predsjednik koji je predsjedao ratom u Afganistanu. Dva demokrata i dva republikanca. Neću prenijeti ovu odgovornost na petog predsjednika”, njegova je poruka.

Joe Biden priznao je da će mnogi kritizirati njegovu odluku da nastavi s misijom povlačenja iz Afganistana, te je obećao da se neće “povući od mog udjela odgovornosti za to gdje smo danas”.

“Ja sam predsjednik Sjedinjenih Američkih Država i odgovornost je na meni”, rekao je Biden.

“Duboko sam tužan zbog situacije s kojima se sada suočavamo, ali ne žalim zbog svoje odluke da okončam američko ratovanje u Afganistanu”, dodao je predsjednik.

“Ne mogu i neću tražiti od naših trupa da se beskrajno bore u građanskom ratu druge zemlje”, ističe.

Nakon što je završio svoje pripremljene primjedbe, Biden je napustio East Room Bijele kuće bez da je dopustio ikakva pitanja novinara. Uskoro će se vratiti u Camp David, gdje se ovog vikenda odmarao.

Foto: Hina

Facebook Comments