SKANDAL: Velikosrpske ideje mladog gradonačelnika Banja Luke: Crnogorci su izmišljena nacija

SKANDAL: Velikosrpske ideje mladog gradonačelnika Banja Luke: Crnogorci su izmišljena nacija

Cjelokupna crnogorska oporba i dio vladajućih stranaka osudili su u ponedjeljak izjavu gradonačelnika Banja Luke Draška Stanivukovića koji je tijekom boravka u Crnoj Gori negirao crnogorsku naciju.

Stanivuković je na jednom okupljanju istomišljenika rekao kako smatra da su „Crnogorci izmišljena nacija“, dok se video te izjave kao munja proširio internetom.

Komentirajući to stajalište prvog čovjeka Banja Luke, zastupnik Đukanovićeve oporbene Demokratske partije socijalista Predrag Bošković rekao je da se radi o projektu “srpskog sveta” u izvođenju mlađih generacija koje nisu zapamtile kako je završio projekt “Velike Srbije” jer su još bili u pelenama. „Bojim se da će tu nenaučenu lekciju politički skupo platiti”, ocijenio je Bošković, javlja Jutarnji list.

SDP-ov Ivan Vujović smatra da je Crna Gora pod novom vladajućom većinom, koja je bliska Srpskoj pravoslavnoj crkvi, „postala mjesto gdje orgija najveći politički i kulturološki talog regije“ te da bi banjolučkom gradonačelniku “svaka normalna država pokazala vrata”. Aleksandar Damjanović iz nevladine udruge Crnogorska kulturna mreža otišao je i korak dalje i zatražio od crnogorskog MUP-a da Stanivukoviću zabrani ulazak u Crnu Goru.

Nije samo oporba kritizirala stajalište prvog čovjeka Banja Luke, već i vladajući Demokrati, predsjednika crnogorskog parlamenta Alekse Bečića i zastupnici Ujedinjene reformske akcije (URA), potpredsjednika vlade Dritana Abazovića.

Danilo Šaranović iz Demokrata rekao je da je dosta bilo negiranja bilo koje nacije nazvavši izjavu Stanivukovića “sramotnom”, dok je Mileta Radovanović iz URA rekao da su svi gosti dobro došli u Crnu Goru, ali da je osnovna kultura da gost poštuje domaćina, odnosno zemlju u koju je došao.

Izjava gradonačelnika Banja Luke dolila je ulje na vatru na i onako zapaljivu atmosferu u Crnoj Gori između stanovnika te države koji se osjećaju kao etnički Crnogorci i etnički Srbi, među kojima su porasle tenzije kada je objavljeno da će novi poglavar Srpske pravoslavne crkve u Crnoj Gori Joanikije biti ustoličen u crnogorskoj prijestolnici Cetinje početkom rujna.