Ne odustaju od neovisnosti: Nova katalonska vlada traži referendum po uzoru na Škotsku

Ne odustaju od neovisnosti: Nova katalonska vlada traži referendum po uzoru na Škotsku

Pere Aragonès, novi predsjednik Katalonije, preuzeo je dužnost u ponedjeljak, 24. svibnja na ceremoniji kojom se obvezao nastojati izgraditi, kako je rekao “prosperitetnu, pravednu, zelenu, feminističku i potpuno slobodnu Kataloniju koju želimo za svoju djecu.“
U petak, 21. travnja, Pere Aragonès izabran je apsolutnom većinom u katalonskom parlamentu sa 74 glasa za i 61 protiv, a ima i potporu tri nezavisne stranke koje su na katalonskim izborima dobile 52% glasova (ERC, Junts per Catalunya i KUP).
Nova katalonska vlada imat će 14 ministarstava, jedno više nego prošlo zakonodavno tijelo, a činit će ju osam žena i šest muškaraca. ERC i Junts, dvije neovisne stranke vladine koalicije koje daju po sedam ministara, potvrdili su u ponedjeljak sva imena nove vlade, stoji u priopćenju predstavništva Vlade Katalonije u Zagrebu.


Potpredsjednik vlade bit će Jordi Puigneró, koji će također biti zadužen za Ministarstvo digitalnih politika, infrastrukture i urbanizma. On je političar vrlo blizak Carlesu Puigdemontu, bivšem katalonskom predsjedniku, koji je pobjegao u Belgiju nakon referenduma o neovisnosti 2017. godine, a ujedno će biti ključna osoba Juntsa u vladi.
Laura Vilagrà, druga osoba ERC-a u kandidaturi za Barcelonu i povjerenica Aragonèsa, bit će čelna osoba ministarstva predsjedništva i javne uprave, a Victòria Alsina upravljat će vanjskim poslovima. Dok će se lijeva stranka ERC baviti poduzetništvom i radom, obrazovanjem, klimatskim djelovanjem, poljoprivredom i prehranom, kulturom, unutarnjim poslovima te novim Ministarstvom feminizma i jednakosti; središnja stranka Junts bavit će se zdravstvom, gospodarstvom i financijama, pravosuđem, istraživanjem i sveučilištima te socijalnim pravima.


Podsjetimo, u svom inauguracijskom govoru istaknuo je da će o neovisnosti odlučivati katalonski građani na dogovorenom referendumu sa španjolskom državom, slijedeći duh sporazuma postignutog od strane škotske vlade i Londona 2014. godine: „Moja opsesija je prevladati trenutnu blokadu i jednom zauvijek riješiti sukob između Katalonije i Španjolske ”, kazao je. “Želim slijediti primjer Škotske i volio bih da Španjolska to čini poput Velike Britanije 2014. godine”, dodao je.


Aragonès je također naglasio ključne ciljeve ovog mandata: nova će se vlada usredotočiti na ekonomski i socijalni oporavak te na obnovu slobode i demokratskih prava – što znači amnestiju za političke zatvorenike i samoodređenje Katalonije. Borba protiv klimatskih promjena također će biti prioritet i postojat će jasna predanost feminizmu, kojemu će biti posvećeno ministarstvo. Ukratko, Aragonèsova vlada pokušat će izgraditi pravednije, sveobuhvatnije i otvorenije europsko društvo. To su, kako je rekao, uvjeti za izgradnju Katalonske republike koja će poboljšati život svih građana.

Na slici: Predsjednik Katalonije Pere Aragonès