Opet se svađali Tomašević i Škoro, ali oko nečeg se slažu: Jedan projekt je mrtav

Opet se svađali Tomašević i Škoro, ali oko nečeg se slažu: Jedan projekt je mrtav

Miroslav Škoro i Tomislav Tomašević sučelili su se posljednji put prije drugog kruga lokalnih izbora u nedjelju.

Tomašević je u debati na Novoj TV koju prenosi Dnevnik.hr rekao da smo huškačkom kampanjom desegnuli dno, a Škoro kaže da ne vidi da je bilo huškanja.

“Ako ga je i bilo, bilo ga je s druge strane, ali ne treba biti cvilidreta”, rekao je Škoro.

Tomašević mu je uzvratio da su Škorini angažirali agenciju koja je objavljivala laži o Tomaševiću. “Trebate imati dokaze”, rekao je čelnik Domovinskog pokreta,objavio je n1.Rekao je da je Tomašević tražio i dobio policijsku zaštitu, a da je MUP sve demantirao. “Mislim da pretjerujete”, poručio mu je. “Niti sam tražio niti sam je dobio”, odgovorio je Tomašević.

Tomašević je još jednom odbacio da su novcem udruga financirali stranačku kampanju. Na pitanje hoće li te udruge dobivati novac i ako postane gradonačelnik, odgovorio je da on neće odlučivati o tome jer se to odlučuje na natječaju. Škoro je na isto pitanje rekao da je indikativno da udruga koja dobije novac od neke zaklade polaže račune samo toj zakladi. Kaže da treba utvrditi koliko je novca završilo na privatnim računima i da treba napraviti reviziju. Tomašević je rekao da je netočno da država ne kontrolira utrošeni novac i da su vrlo rigorozne kontrole.

“Moja je plaća bila 6700 kuna u Zelenoj akciji”, rekao je Tomašević.

“To nije istina, ne možete s takvom plaćom roniti po Tenerifima”, odgovorio mu je Škoro koji mu je više puta spočitnuo da nije htio Caritasu dati bicikle.

Tomašević je pozvao Škoru da se obveže da ako postane gradonačelnik neće pjevati za novac za Grad Zagreb, a Škoro je rekao da neće jer bi to bio sukob interesa i da za to neće imati vremena.

U čemu su najslabiji?

Škoro je rekao da će se nastaviti mjera majke odgojiteljice, a Tomašević da će se nastaviti dobro u socijalnoj politici.

Obojica su odgovorili da je moguće da im suradnik bude netko iz aktualne gradske vlasti.

“Ja sam u puno toga tanak, u području ekologije nema kvalitetnijeg od prof. Dobrovića, pa ćemo se tako snaći”, odgovorio je Škoro, a na isto pitanje Tomašević je rekao da je slab s urbanizmom.

Po čemu će ih Zagrepčani pamtiti?

“Po tome da su napokon pravila vrijedila za sve, po dostupnosti vrtića i škola, da će reći da imaju upravu s kojom se mogu ponositi”, odgovorio je Tomašević.

Škoro kaže da je ključno poboljšati brigu u djeci, starijima, ženama kojima će Grad sufinancirati redovite preglede. “Izgradit ćemo stadion”, rekao je. I on obećava transparentnu vlast. “Još uvijek mi ništa nisu našli”, rekao je Škoro na što mu je Tomašević uzvratio da je revizija našla sporne ugovore s Orfejom i HRT-om, prenosi Dnevnik.hr.

Škoro na to kaže da je dobio kredit kao i svaki drugi zaposlenik HRT-a i da ga je u roku dvije godine vratio. “Nikad mi se nitko nije javio”, rekao je. “Nije, jer ste sve dužni HDZ-u. Evo, vratite stan”, pozvao ga je Tomašević.

Otkud novac?

Budući da se Grad ne može zaduživati, Tomašević je rekao da se može refinancirati kako bi ostvario svoj program. Najavio je rezove u materijalnim rashodima, ali i povlačenje sredstava iz EU fondova. “Na trećini javnih nabava javi se jedna firma jer se zna tko će dobiti. Tu se može uštedjeti šesto milijuna. Što se tiče rezova, rezova materijelnih rashoda će biti. Puno ugovora je štetno, mogu se napraviti uštede, mnoge stvari može raditi Holding, a sad se to outsorcea”, rekao je.

Rezovi ili rasprodaja? “Nema rasprodaje, ima stavljanja u funkciju”, odgovorio je Škoro i najavio reprogramiranje kako bi se ostvarila likvidnost.

“Dogovorimo se gdje je nula na toplomjeru. Kad ja vama nešto spomenem iz prošlosti kažete da huškam”, rekao je Škoro Tomaševiću nakon što mu je on rekao da je zastupnik s liste Domovinskog pokreta Zlatko Hasanbegović 2018. glasao za proračun.

Oko nečeg se i složili

Nijedan ne misli da je stanje u Zagrebu pred bankrotom. Tomašević kaže da je s obzirom na financijsko stanje u proračunu neodgovorno najaviti smanjenje prireza u prvom mandatu. Škoro kaže da je 18 posto neprihvatljivo i da će do kraja mandata probati sniziti ga za tri postotna poena.

Škoro smatra da treba napraviti reviziju gradskih stanova i provjeriti tko je bespravno useljen iz ‘čistog ćeifa’, a tko je stvarno ugrožen. Tomašević je također najavio analizu korištenja gradske imovine. U stanovima ima i dosta uglednika i slažu se da to treba provjeriti. Tomašević najavljuje izgradnju stanova za najam, a Škoro upozorava da je imovina Grada u katastrofalnom stanju.

“Apsolutno se slažem s gradskom revziijom, 900 stanova je bespravno useljeno. Mi moramo poštivati zakon. Trebamo vidjeti tko je bespravno useljen iz čistog čejfa, a kome je to bila nužda”, kaže Škoro, a Tomašević je dodao: “Mi ćemo napraviti analizu korištenja gradske imovine. Ne samo stanove, nego i poslovne prostore. Treba vidjeti na kojim su osnovama ti ljudi dobili stanove. Želimo graditi nove stanove za najam.

Što se tiče udruga, Tomašević kaže da prostor mogu dobiti one koje doprinose općem dobru. “Ima puno stranaka koje koriste prostore, a nemaju mandate u Saboru ili Skupštini. Stranke koje koriste prostore, a ne zadovaljavju uvjete, neće tu moći ostati”, rekao je. Škoro kaže da grad treba raditi u partnerstvu s poduzetnicima.

Škoro kaže da nitko ne bi bio sretniji od gradonačelnika da Vlada dođe s idejom da se cijela uprava preseli na Velesajam i Hipodrom. I Tomašević se složio da bi to bila bolja lokacija.

Obojica obećavaju da će Jakuševac zatvoriti do kraja mandata, a složili su se i da je Dubai projekt mrtav projekt. Tomašević kaže da Zagrebu treba manji centar za reciklažu i da treba razmisliti o boljoj lokaciji od Resnika. Škoro nije za to da u Resniku bude centar za gospodarenje otpadom. Navodi da nam treba reciklažni centar.

Je li CIOS grupa partner ili problem?

Škoro kaže da i te ugovore treba staviti na stol, a Tomašević podsjeća da i oni sami kažu da Grad Zagreb može dio toga raditi sam. I on je najavio reviziju ugovora, objavio je N1.

Foto: Screenshot/NovaTV