Milanović nazvao Plenkovića komedijašem “jer hoda okolo i lupeta o napadu na Bugare”: Izjasnio se i o vojnom roku

Milanović nazvao Plenkovića komedijašem “jer hoda okolo i lupeta o napadu na Bugare”: Izjasnio se i o vojnom roku

Predsjednik Republike i vrhovni zapovjednik Oružanih snaga RH Zoran Milanović i ministar obrane Mario Banožić prisustvuju međunarodnoj vojnoj vježbi “Immediate Response 21” u kojoj, na vojnom poligonu “Eugen Kvaternik” u Slunju, sudjeluje više od 1500 pripadnika hrvatskih, partnerskih i savezničkih Oružanih snaga.Predsjednik Milanović u Slunju je dao izjavu za medije. Milanović je komentirao uvođenje obveznog vojnog roka, prenosi jutarnji.hr

– Zanimaju me takve stvari u funkciji obrambene sposobnosti, Ustav je jasan. Ne postoji obavezan vojni rok. Ustav razrađuje sustav svih sposobnih građana da sudjeluju prema sposobnostima, a oni koji ne žele ne moraju. Tu je Ustav ograničavajuć jer iskustvo drugih država su da 90 posto onih koji budu pozvani ili unovačeni da se odlučuju za bijele kute. U Europi nekoliko država ima vojni rok, to je Švicarska, Austrija, Grčka, a ovo drugo su kombinacije. Čak ni Rusija nema obavezni vojni rok. Treba o tome razmisliti – kazao je.

– Odgojne metode nad punoljetnim ženama i muškarcima? Imate punoljetnu djecu? Ja imam. Jedan je punoljetan, ne mogu ga više odgajati. Što sam odgojio odgojio sam. S obzirom na to da maloljetnici ne idu u vojsku sve sam rekao. To je cijeli niz logističkih i financijskih pitanja ali imamo Ustav kakav imamo. Piše da je vojna obaveza obaveza, ali, jedno ogromno ali. Imamo broj dragovoljaca koji ročnički staž prolaze i to je baza pričuve. Nije dovoljno, ali nešto je. Kad god odem među njih vidim da je to visoko motivirano. Svi koji su bili tjerani su to odradili, tako da… – kazao je Milanović.

Osvrnuo se i na političke kampanje i komentirao je li se retorika zaoštrila.

Komentirao je i tvrdnju premijera da su zbog njegovih izjava napadnuti bugarski državljanin.

– Mogao bih pitati vas što je to s Bugarskom. Predsjednik Vlade ide okolo i lupeta o napadu na Bugare. Da kažem da je bilo 50 F35 u naletu, gledali ste i nije ih bilo, osjećao bih odgovornost da objasnim što sam mislio tom suludom izjavom reći. O kakvom to incidentu Plenković govori? To je ozbiljna optužba. Rekao sam az njega da je komedijaš. Ode na google i njegova imaginacija ne ide dalje od toga. Ja sam se jučer zezao i ja sam huškač s Pantovčaka? Čime sam ja to huškač? Time što sam upozorio da je politika jedne države prema drugoj državi nekoretna, da je to iskaljivanje na slabijima. Bugarska je zajedno s nama partnerica u nastojanju da postanemo dio Schengenske zone, a rekao sam, ako to nije bilo jasno, da je pritisak i ucjenjivanje jedne male susjedne države da se uđe u Schengen pogrešan način. Prije 30 godina pokojni Tuđman je govorio Bošnjacima muslimani. Danas postoje Bošnjaci, bošnjački jezik. Zamislite da netko u Hrvatskoj odriče pravo Bošnjacima da jezik zovu bošnjačkim. To nikome u Hrvatskoj napamet ne pada i to ne treba raditi drugima. Ja osjećam to kao svoje poslanje da takve stvari kažem. Što se to dogodilo, a Plenković zna, a ja ne znam kao predsjednik države sa svim izvorima i vi ne znate kao novinari. Mene su proglašavali i ludim čovjekom, ali je li normalno da premijer kaže takvu stvar i stane. U Hrvatskoj praktički nikad nema Bugara. Dnevno ih tisuću ulazi u Makedoniju, očekivao bih da ih mačetama proganjaju, ali nema toga. Pitajte ga na što je mislio, ništa nema u novinama, policija nije ništa objavila. Što se dogodilo? Nekome se prosula torba leblebija, boranije? – kazao je Milanović.

Ponovno se osvrnuo na zaoštrenu retoriku u kampanji.

– Uvijek je zabrinjavajuće i neću polaziti od sebe da sam dobivao prijetnje, dobivao sam prije svih njih jer sam bio na položaju i bio je velik ulog. Tako je i u Zagrebu. Odlazi kriminal i pljačka u zapečak i to neki ljudi ne mogu preživjeti. To je jedno, ali nazivati druge ljude plaćenicima, izdajnicima – e to ne može. U tome treba tražiti ključne razloge još uvijek radikalizacije koja nije rezultirala nasiljem i vjerujem da neće. To je huškanje. Soroš je Židov, dobar je sa Srbima, to su te grozne stvari koje se serviraju. Onda nekom lupi krv u glavu, kao Hrvatima koji su ustali u obranu Makedonaca, a to vidi samo Plenković, pa se događaju incidenti – kazao je Milanović.

Foto: Hina