Ne žele “Sejdu Komšića”: Sve hrvatske općine u BiH proglasile “hrvatskog predstavnika” nepoželjnom osobom

Ne žele “Sejdu Komšića”: Sve hrvatske općine u BiH proglasile “hrvatskog predstavnika” nepoželjnom osobom

U Bosni i Hercegovini se, nakon početnog šoka, postepeno širi bojkot nedavno izabranog člana Predsjedništva BiH Željka Komšića. Pokretu protiv njega priključio se Neum, gdje su za odluku da se proglasi nepoželjnim u općinskom vijeću glasovala i dvojica dojučerašnjih Komšićevih stranačkih kolega iz Demokratske fronte kojoj je na čelu, piše portal direktno.hr. Za tu je odluku glasovalo svih 17 vijećnika u Općinskom vijeću Neuma od kojih su i dvojica donedavnih članova Demokratske fronte Ivan Stanković i Stipe Čapeta. Stanković i Čapeta napustili su DF kojemu je na čelu Željko Komšić.

Hrvati u BiH u “ratu” protiv probošnjačkog političara hrvatskih korijena Komšića služe se svim dopuštenim sredstvima. U više hrvatskih središta u BiH istaknuti su plakati s prekriženim Komšićevim likom, dok su aktivisti pokreta #SejdoKomsic, prema najavama najavili kako će svakog 7. u mjesecu obilježavati bošnjačko nametanje Komšića za predstavnika Hrvata postavljanjem plakata s različitim političkim porukama kako on predstavlja simbol institucionalnog, zakonskog i političkog nasilja nad bosanskohercegovačkim Hrvatima.

Aktivisti pokreta #SejdoKomšić, uspoređuju s bivšim komunističkim predstavnikom kosovskih Albanaca Sejdom Bajramovićem kojega je mimo volje toga naroda u savezno Predsjedništvo ugurao Slobodan Milošević. Neum je inače posljednja od većinskih hrvatskih općina koja nije donijela odluku da se Komšića proglasi nepoželjnim jer je za hrvatskog člana predsjedništva izabran glasovima Bošnjaka.

Ranije je ovakvu odluku donijelo 25 hrvatskih općina i pet županija, u Mostaru je organiziran prosvjed protiv Komšićeva nametanja Hrvatima na kojemu je bilo oko 10.000 sudionika, te je pokrenuta akcija #SejdoKomsic nije moj predsjednik. Nije poznato jesu li se aktivisti sami dosjetili ove usporedbe, ili su ideju preuzeli od predsjednika Hrvatske seljačke stranke (HSS) u Hrvatskoj, i gradonačelnika Samobora, Kreše Beljaka koji je među prvima oštro reagirao na Komšićev izbor u Predsjedništvo BiH i usporedio ga s Miloševićevom marionetom iz bivše države, ali ne zbog istih razloga kao i Hrvati u BiH.

Beljaku je naime oštra Komšićeva retorika i najava da će tužiti Hrvatsku zasmetala jer svojim izjavama daje “orkanski” vjetar u leđa “hrvatskim ultranacionalistima”. “Hvala ti u ime svih nas koji želimo da mržnje i rata na ovim prostorima više nikada ne bude a ova tvoja izjava “šaka je u oko” svima takvima. Svima nama koji ne želimo da ratni huškači, ultranacionalisti, neofašisti i slična ološ ikad više bude relevantan politički faktor niti u Hrvatskoj niti u BiH, ovime si pokazao da si u biti njihov igrač, njihov poltron i njihov adut, napisao je Beljak poručivši Komšiću:

– Sejdo Bajramović si ti, nikakav Željko Komšić, nikakva građanska opcija niti slične kod nas nažalost neprovedive politike. Obična lutka na koncu drugih, koja služi za novo potpirivanje nacionalističkih duhova i za guranje cijele regije u novi kaos i novo nazadovanje, zaključio je Beljak u svojoj objavi.

Facebook Comments