Ne zna se još tko je odgovoran za smrt Hrvata u Mannheimu. “Bio je čovjek dobrog srca, a poznavali su ga brojni”

Ne zna se još tko je odgovoran za smrt Hrvata u Mannheimu. “Bio je čovjek dobrog srca, a poznavali su ga brojni”

Nakon što smo jučer pisali o smrti 47-godišnjeg Hrvata u njemačkom gradu Mannheimu, danas stižu nove informacije o tom slučaju.

Kako piše Fenix-magazin, među brojnim svjedocima tog kobnog ponedjeljka bila je i jedna Hrvatica koja je vidjela te prepričala što se dogodilo. Poslala je i video zapise u kojima se vidi mnoštvo te policija i hitna pomoć koja pokušava reanimirati muškarca.

Hrvat koji je stradao je Ante Paponja, a kako kaže sugovornica, bio je čovjek dobrog srca, a poznavali su ga brojni Hrvati u Mannheimu.”Bila sam u blizini kad sam vidjela prvu patrolu policije da dolazi na Marktplatz, pa drugu, a onda sam čula ženski krik. Žena je vrisnula pa sam prešla ulicu kako bi vidjela što se događa. Policija je samo stizala. U Mannheimu je policija često na ulicama, ali ovo je bilo drugačije. Ubrzo je stiglo i vozilo hitne pomoći. Pitala sam ljude što se dogodilo, Ante je već ležao na tlu. Neki svjedoci su mi kazali kako ga je policajac udario”, rekla je svjedokinja.

Tvrdi da su i ostali svjedoci koji su vidjeli cijelu situaciju rekli da Paponja nije bio agresivan, ali policija ipak je.

“Svjedoci su mi rekli kako ih je samo tražio da ga puste na miru. Ono što sam ja vidjela je kako leži na podu, obliven krvlju. Vidjela sam i kako ga pokušavaju reanimirati. Vidjela sam jednog policajca kako se smije, a kad mu je stariji policajac nešto rekao, uozbiljio se”, rekla je Hrvatica.

Jučer je na konferenciji za novinare šef Ureda državne kriminalističke policije (LKA) Baden-Württemberg, Andreas Stenger rekao da su na tijelu preminulog Hrvata pronađeni tragovi nasilja, ali “niskog intenziteta”.

Podsjetimo, cijelu situaciju komentirao je i Željko Paponja, bliski rođak preminulog.

“Svi smo zgroženi snimkom intervencije policajaca, a koje su svjedoci snimali i objavili na društvenim mrežama. Zasad znamo kako je Ante otišao iz bolnice u trgovinu, odnosno kiosk za prodaju hrane kako bi kupio nešto za pojesti. Izašao je van, stao ispred kioska kako bi pojeo to što je kupio. Još nije bio ni platio kad je došla policija. Kao što se vidi na snimkama, savladali su ga i pritisnuli na tlo udarajući ga šakama. Kasnije se dogodilo to što se dogodilo”, pojasnio je rođak.Svjedokinja je rekla kako je Ante došao u taj kiosk i nije uspio ni platiti, a dvojica policajaca drsko su mu pristupila, a nakon toga preminuo je u bolnici.

“Još nije jasno je li 47-godišnjak preminuo nasilnom ili prirodnom smrću jer je doživio i zatajenje srca”, poručio je Stenger.

Foto: Hina