Novinar otkrio: Zašto je Kini bitno da Putin i dalje ostane na vlasti

Novinar otkrio: Zašto je Kini bitno da Putin i dalje ostane na vlasti

Vlado Vurušić, novinar Jutarnjeg lista, komentirao je u Newsroomu susret Vladimira Putina i Xi Jinpinga. Vurušić tvrdi da je posjet kineskog predsjednika Rusima predstavljen kao izlazak iz izolacije. Napominje kako Kremlj inzistrira na savezništvu, a Kinezi na partnerstvu. Smatra kako su to semantičke razlike, ali istovremeno, kaže, u vrijeme rata te razlike postaju itekako važne.

“Mislim da ovaj posjet označava priznavanje Putina da je Kina važnija od Rusije i kako ona nema više snage biti velesila. Rusija od raspada SSSR-a ne može biti više od regionalne sile i ovim potezom predaje štafetu Kini, što Xi Jinping i želi“, smatra Vurušić.

Novinar Jutarnjeg lista smatra da će rat trajati još dugo, te da će Kina i Rusija ostati ujedinjeni protiv Zapada. No napominje da oni pri tome nisu ravnopravni jer je Kina danas neusporedivo veća sila.

“Rusija čini dva posto svjetskog BDP-a, a Kina 18 posto. Rusija nije, osim ratne opreme, zemlja proizvođač, Kina je u gotovo svemu superiorna“, kazao je Vurušić.

Vjeruje i kako Kina ne želi poraz Putina jer time jača Zapad, ali im istovremeno odgovara i slabi Putin koji će ovisiti o njima. Ako bi došlo do situacije da se Putin smijeni, objašnjava Vurušić, onda bi na vlast mogao doći političar sklon Zapadu, čime bi Peking izgubio jednog važnog partnera, a što si Kinezi ne smiju dopustiti. Prioritet Kini je Tajvan, a Xi Jiping nije zatvorio vrata ni Ukrajini, zaključuje Vurušić.

Foto: Hina