Okrivio i zalio crvenom bojom nobelovca Muratova zbog velikih ruskih gubitka u Ukrajini

Okrivio i zalio crvenom bojom nobelovca Muratova zbog velikih ruskih gubitka u Ukrajini

Ruskog dobitnika Nobelove nagrade za mir Dmitrija Muratova u vlaku je napao nepoznati počinitelj koji ga je zalio crvenom bojom, objavio je Muratov.

Liberalni list Novaja Gazeta objavio je u četvrtak fotografiju svog glavnog urednika na kojoj se vidi da su mu lice, gornji dio tijela i ruke prekriveni crvenom uljanom bojom, prenosi HRT.

“Oči me užasno peku”, napisao je Muratov na Twitteru. Muratov (60) je bio u vlaku Moskva-Samara kada ga je napao muškarac. Vikao je: “Muratov, ovo ti je za naše dečke”, nastavio je novinar. 

Detalji o motivu i počiniteljima napada još se ne znaju. Muratov je pokazao i svoj kupe u spavaćim kolima poprskan crvenom bojom. Vjerojatno postoji povezanost s ruskim ratom u Ukrajini, u kojem je poginulo mnogo vojnika.

Policija je pokrenula potragu za osumnjičenima, izvijestila je ruska novinska agencija Interfax, pozivajući se na ministarstvo unutarnjih poslova, te provodi mjere u svrhu identifikacije i zadržavanja dvojice muškaraca.

Prema podacima ministarstva unutarnjih poslova, kada su se putnici ukrcali na željezničku postaju Kazan u Moskvi, u vagon su ušla dva muškarca sa zaštitnim maskama koji su rekli da su u pratnji konduktera.

Tada je netko navodno ušao u kupe i zalio putnika crvenom bojom. Odmah nakon toga, dvojica muškaraca istrčala su na peron i nestala, navodi Interfax.

Novinari koji su kritični prema vlasti stalno su meta napada u Rusiji. Za list Novaja Gazeta, koji vodi Muratov, pisale su i novinarke Ana Politkovskaja Natalija Estemirova. Obje su ubijene.

Muratov je uvijek isticao da se neće dati zastrašiti.

Nedavno je privremeno obustavio izdavanje lista zbog pritiska ruskih vlasti sve dok rat u Ukrajini ne završi. Muratov je javno kritizirao rat predsjednika Vladimira Putina protiv Ukrajine.

List se suzdržao od pisanja o “ratu” nakon donošenja novog zakona koji ograničava slobodu tiska i slobodu izražavanja u Rusiji. Riječ je u Rusiji zabranjena u vezi s invazijom na Ukrajinu.

No, Novaja Gazeta je nedavno objavila velika izvješća o stradanjima ljudi za vrijeme rata.

Foto: Novaja Gazeta – Twitter