Orbanovo osamljeno, čudno i opasno soliranje. Izvanredno stanje mu omogućuje da ukine temeljna prava svake osobe

Orbanovo osamljeno, čudno i opasno soliranje. Izvanredno stanje mu omogućuje da ukine temeljna prava svake osobe

Mađarski premijer Viktor Orban uveo je drugo izvanredno stanje, ovaj put radi uklanjanja posljedica rata u Ukrajini dok prvo izvanredno stanje povezano s pandemijom koronavirusa istječe u utorak idućeg tjedna, javljaju novinske agencije, donosi N1.

“Svijet je na rubu gospodarske krize. Mađarska mora ostati po strani u ovom ratu i štititi financijsku sigurnost svojih obitelji”, objavio je na Facebooku mađarski čelnik, prenosi agencija France Presse.

Orban, koji je 3. travnja osvojio četvrti uzastopni mandat, koristio se izvršnim uredbama i ranije, kako bi spriječio migracije, a zatim i u pandemiji covida-19, prenosi Reuters.

Novo izvanredno stanje opet će omogućiti Orbanovoj vladi da donosi mjere po hitnom postupku, bez parlamenta.

“Koristeći se svojim ustavnim pravom vlada od ponoći proglašava izvanredno stanje zbog rata”, dodao je.

Netom prije ove objave parlament koji je tek položio prisegu, izmijenio je ustav kako bi omogućio uvođenje takve mjere “zbog sukoba”. Stranka Fidesz Viktora Orbana ondje ima dvotrećinsku većinu.

Prve odluke donesene u ovom novom pravnom okviru objavit će se u srijedu, rekao je Orban.

Nevladina organizacija za građanska prava TASZ osudila je “neprekidno izvanredno stanje”, podsjećajući da je već bilo uvedeno u Mađarskoj radi suzbijanja pandemije koronavirusa. Treba isteći 31. svibnja.

Ono nudi Viktoru Orbanu “više manevarskog prostora nego inače” i omogućuje mu da “jednostavno ograniči i ukine temeljna prava svake osobe”, upozorava nevladina organizacija izrazivši žaljenje zbog marginalizacije mađarskog parlamenta.

Orbana, koji je na vlasti u zadnjih dvanaest godina bez prekida, zapadni partneri redovito optužuju za zlouporabu vlasti u njegovoj zemlji, članici EU-a i NATO-a.

Foto: Hina