Osebujni Rade Bogdanović bio utučen nakon ispadanja Orlova pa se okomio na Nijemce: Baš mi je drago što su Švabe ispale

Osebujni Rade Bogdanović bio utučen nakon ispadanja Orlova pa se okomio na Nijemce: Baš mi je drago što su Švabe ispale

U studiju RTS-a, nakon utakmice reprezentacije Srbije svoje mišljenje iznio bivši reprezentativac Jugoslavije, koji je rodom iz Sarajeva, Rade Bogdanović.Bogdanoviću je bilo jako teško poslije poraza i to se moglo vidjeti u samom početku njegovog izlaganja.

-Teško je pričati. Previše uzbuđenja i nervoze. Teže mi je bilo protiv Kameruna kada smo imali sve u svojim rukama. Loše smo otvorili. Već u prvoj minuti je Švicarska imala dobru šansu. Primili smo prvi gol nesretno, vratili smo se, imali fenomenalnu šansu i prije gola kada je Živković pogodio stativu – razočaran je Bogdanović.Nije imao sumnju što je bio najveći problem Srbije na ovoj utakmici, ali nije propustio priliku da pohvali ono što se da pohvaliti.Prvi gol koji smo postigli bili su majstorija Tadića i Mitrovića. Drugi gol sjajna reakcija Vlahovića. Najveći problem je bila fizička sprema – počeo je Bogdanović, javlja Dnevni avaz.

-Naš sistem igre od prvog dana je jako ofenzivan i rizičan. Mi smo jednina reprezentacija koja je došla na Mundijal bez bekova. Samim tim, otvara se dosta šupljina u obrani, ovo je jedan način igre koji je donio rezultat u kvalifikacijama, ali velika takmičenja zahtijevaju neki novi pristup i način igre.

Nakon toga se kratko osvrnuo i na eliminaciju Njemačke sa Mundijala i priznao da mu nije pretjerano krivo zbog toga.

-Kad smo kod “Švaba”, drago mi je da su ispali. Baš ih ne volim. Smeta mi što su se dva mjeseca pred SP bavili ljudskim pravima, zbog ljubomore što nije njima pripala organizacija Mundijala. Kad njih nema, drago mi je.

Nije moglo, a da se ne pokrene tema o Fudbalskom Savezu Srbije, a i tu je bio surovo iskren.Fudbalski Savez je jedna jako bitna institucija u Srbiji. Svi volimo fudbal. Želio bih da se vratim na Dragana Stojkovića. Došao je na mjesto selektora kada nitko normalan ne bi došao. On je ujedinio nešto što se ujediniti ne može. Otišli smo na SP i to je sam po sebi veliki uspjeh. Mislim da je nedopustiva ovakva organizacija. Nije bilo mjesta za bilo kakvo polemiziranje i biranje predsjednika pred SP. Moje mišljenje je da je tu došlo do nekog razdora i problema, Ne mogu da kažem da li je to utjecalo na igru, ali definitivno mislim da tako nije smjelo biti.

-Mi dok smo “imali u plućima” mogli smo da se nosimo sa njima. Nije Švicarska bila defenzivna kao protiv Brazila. Mi smo imali četiri ofenzivna igrača, a uz to i Kostića i Živkovića. Nije bilo igrača koji mogu da naprave presing. Moram da priznam da su Džaka i Šaćiri prilično dobri igrači, bez obzira na sve, a opet smo vidjeli za što još služe u ekipi Švicarske – zaključio je Bogdanović.

– Mi dok smo “imali u plućima” mogli smo da se nosimo sa njima. Nije Švicarska bila defanzivna kao protiv Brazila. Mi smo imali četiri ofanzivna igrača, a uz to i Kostića i Živkovića. Nije bilo igrača koji mogu da naprave presing. Moram da priznam da su Džaka i Šaćiri prilično dobri igrači, bez obzira na sve, a opet smo vidjeli za šta još služe u ekipi Švajcarske – zaključio je Bogdanović.

Foto: Screenshot