Oštromjeraškoj premijerki stalno pada popularnost: Ako se nastavi ovakav trend, izgubit će izbore

Oštromjeraškoj premijerki stalno pada popularnost: Ako se nastavi ovakav trend, izgubit će izbore

Šanse Jacinde Ardern ljevičarske premijerke Novog Zelanda za ponovni izbor izgledaju sve nesigurnije, a nova anketa pokazuje da novozelandska desno orijentirana koalicija ima dovoljno potpore za formiranje vlade.

Najnovija anketa 1 News/Kantar, uzeta u trenutku kada su troškovi života u Novom Zelandu naglo porasli, označila je Ardernov najlošiji rezultat od početka njezina mandata kao čelnice, javlja Guardian.

Nacionalna stranka desnog centra ostala je ispred Laburističke stranke koju vodi Ardern, sa 37% prema 33%. Kad bi Nationalna udružio snage sa svojim tradicionalnim partnerom, libertarijansko-desničarskom strankom Act, s 11%, te dvije stranke bi imaliedovoljno mjesta za formiranje vlade.

Laburistička stranka, pak, ako bi se kombinirala s tradicionalnim partnerima Zelenima, s 9 posto, ne bi uspjela sastaviti vladu. Nnjezin drugi i potencijalni koalicijski partner, Te Pāti Māori, dobiva samo 2% glasova – nedovoljno da ljevicu gurne preko ruba.

Do sljedećih izbora ima još više od godinu dana, što Ardernovoj vladi daje vremena za ponovno povećanje popularnosti, ali anketa nastavlja višemjesečni trend pada potpore vladi, dok troškovi života rastu, a Novozelanđani se osjećaju sve turobnije ekonomski izgledi.

Ardern je za TVNZ rekla da rezultati odražavaju teška gospodarska vremena na Novom Zelandu iu inozemstvu.

“Ali Novi Zeland ima i prednosti. Gledam te uzroke optimizma – nisku nezaposlenost, nisku relativnu zaduženost i činjenicu da imamo svoje granice, turizam se vraća. Te stvari će nam dati poticaj – prijeko potreban poticaj – za naprijed”, rekla je. Premijerka Arden bila je poznata po tome što je zastupala strogo zatvaranje za vrijem pandemije, a takav pristup je sasvim sigurno razljutio mnoge birače. Arden je bila svojevrsna ikona svih ¸oštromjeraša diljem svijeta pa i u Hrvatskoj.