Ovaj moćni Nijemac bit će među najvećim gubitnicima sukoba Rusije i SAD-a: Sada ga se odriče i njegov bivši stranački drug?

Ovaj moćni Nijemac bit će među najvećim  gubitnicima sukoba Rusije i SAD-a: Sada ga se odriče i njegov bivši stranački drug?

Blisko prijateljstvo bivšeg njemačkog kancelara Gerharda Schrödera s predsjednikom Vladimirom Putinom i njegovi unosni poslovni odnosi s Rusijom godinama su nevoljko tolerirani u Njemačkoj.

No, kako se nad Ukrajinom nakupljaju prijeteći oblaci, a saveznici dovode u pitanje njemačku odlučnost, Schröder se sve više smatra potencijalnim teretom za novog kancelara i stranačkog kolegu socijaldemokrata Olafa Scholza, što potiče pozive na čist raskid s prokremaljskim lobistom, javlja Jutarnji list.

“Schröder je teret za njemačku vanjsku politiku i njegovu staru stranku”, napisao je tjednik Der Spiegel. “Ima jasne ciljeve. Ne za svoju zemlju, već za sebe.”

Schröderovo nedavno upozorenje Ukrajini da prestane sa “zveckanjem sabljama” naišlo je na sveopću nevjericu u Njemačkoj, čak i među dugogodišnjim prijateljima unutar stranke lijevog centra SPD-a.

Prošlotjedna objava da će 77-godišnjak biti u upravi ruskog državnog energetskog diva Gazproma uznemirila je dodatno, kao i otkriće da je Schröder prošlog mjeseca razgovarao o Rusiji s dužnosnikom ministarstva unutarnjih poslova SPD-a.

Kontroverza dolazi u nezgodnom trenutku za Scholza, koji će idući tjedan biti suočen s velikim testom kada otputuje u Moskvu na svoje prve razgovore uživo s Putinom otkako je preuzeo dužnost.

Scholz je optužen da sporo ulazi u diplomatski sukob u ukrajinskoj krizi i da zamagljuje njemačku poruku o jedinstvu sa saveznicima suočenima s ruskom prijetnjom.

Sjeverni tok 2

Nakon što su ga mnogo puta za rukav povukle Sjedinjene Države i drugi saveznici Scholz je nedavno pooštrio svoj stav o mogućim sankcijama u slučaju da Rusija napadne Ukrajinu, uključujući zaustavljanje plinovoda Sjeverni tok 2 u vlasništvu Gazproma.

Schröder, kancelar od 1998. do 2005., potpisao je prvi plinovod Sjeverni tok između Rusije i Njemačke u svojim posljednjim tjednima na vlasti, a trenutno je na čelu odbora dioničara tvrtke Sjeverni tok.

Također je predsjednik odbora direktora ruskog naftnog diva Rosnefta.