Pakleni plan Vladimira Putina: Želi zarobiti pripadnike pukovnije Azov koje naziva nacistima

Pakleni plan Vladimira Putina: Želi zarobiti pripadnike pukovnije Azov koje naziva nacistima

Rusija sprječava evakuaciju ranjenih ukrajinskih boraca iz goleme čeličane u gradu Mariupolju kako bi ih zarobila, izjavio je lokalni guverner u četvrtak.

Guverner istočne regije Donjeck Pavlo Kirilenko rekao je da Rusija također blokira napore za uređenjem humanitarnih koridora drugdje u Donjecku.

Stotine boraca i dio civila skriveni su u čeličani Azovstal, njihovoj posljednjoj utvrdi u Mariupolju. “Oni žele iskoristiti priliku da zarobe branitelje Mariupolja, čiji jedan od glavnih elemenata pukovnija Azov”, rekao je Kirilenko na brifingu. “Stoga ruska strana ne pristaje ni na kakve mjere evakuacije u vezi s ranjenim (ukrajinskim) vojnicima.”

Glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov rekao je da je Putin bio sasvim jasan da, iako civili mogu napustiti tvornicu, branitelji moraju položiti oružje, objavila je novinska agencija Tass, javlja N1.

Moskva poriče da je gađala civile u, što Zapad naziva lažnim izgovorom za agresiju.

Gradsko vijeće Mariupolja priopćilo je da je oko 100.000 stanovnika grada “u životnoj opasnosti” zbog ruskog granatiranja i nesanitarnih uvjeta života. Rečeno je da je nedostatak pitke vode i hrane “katastrofalan”.

Kirilenko je kazao kako Rusija “ni jednom” nije razmatrala postignute sporazume o uspostavljanju humanitarnih koridora.

S druge strane, Rusija je objavila da je Ukrajina kriva za neuspjeh pregovora o sigurnim koridorima.

Kirilenko je rekao da je unatoč nedostatku sporazuma o humanitarnim koridorima samo 370.000 stanovnika ostalo u dijelovima regije Donjeck pod kontrolom Ukrajine u usporedbi s 1,67 milijuna prije ruske invazije.

Opkoljeni branitelji

Branitelji Mariupolja su okruženju i s malim izgledima za proboj i preživljavanje, ali se ne žele predati ruskim agresorima. Obranu vodi 31-godišnji potpukovnik Denis Prokopenko, zapovjednik čuvene pukovnije Azov, koji ima odista nevjerojatnu biografiju.


Malo je poznato da je Denis Prokopenko zapravo etnički Finac iz pokrajine Karelije koja se nalazi u Rusiji. Njegov djed bio je jedini član njegove obitelji koji je preživio služeći u finskim obrambenim snagama kada je Sovjetski Savez napao Finsku u rusko-finskom zimskom ratu 1939.-1940.


Slijedom toga, mladi Prokopenko danas svoju borbu za obranu Ukrajine i Mariupolja od ruskog agresora smatra osobnom stvari, usko isprepletenom s njegovom vlastitom obiteljskom poviješću.
Prokopenko je diplomirao na Odsjeku za germansku filologiju na Kijevskom nacionalnom lingvističkom sveučilištu, gdje je stekao diplomu engleskog jezika.Bavio se i sportom, a bio je i jedan od oduševljenih nogometnih navijača (poznatih kao “ultras”) nogometnog kluba Dinamo Kijev.

Ukrajinskim oružanim snagama pridružio se još 2014. godine.
Prokopenko je također poznat kao Redis stari nadimak nogometnih navijača koji je postao njegov vojni nadimak. Njegovi podređeni neformalno mu se obraćaju s “Brate Redis” ili “Comrade Redis”.


Za njega se veže i kontroverza kada je kao tijekom jedne svečanosti 2019. na Hreščatiku u Kijevu bio jedini vojnik koji je odbio pozdraviti Zelenskoga vojnim pozdravom. Javnim iskazivanjem prkosa koji su neki protumačili kao prosvjed protiv predsjednika za kojeg je sumnjao da gaji proruske simpatije.

Ni Prokopenko ni vodstvo Azova nisu službeno komentirali kontroverzu, a neki unutar vojne postrojbe osporili su tvrdnje da je postojao politički podtekst u njegovim postupcima. U odgovoru na upite novinara, izvor u zapovjedništvu Azova tada je objavio neslužbenu izjavu u kojoj napominje da propisi obvezuju vojno osoblje da pozdravlja kolege vojnike u vojnom lancu zapovijedanja, ali ne i civilne političare – pa stoga iz istog razloga ni vojnici nisu pozdravljali bivšeg predsjednika Petra Porošenko kada je posjetio položaje Azova na fronti.

Na slici: Zapovjednik pukovnije Azov Denis Prokopenko

Foto: Wikipedia