Pobjednik slovenskih izbora: Janši nije puno koristila Plenkovićeva potpora

Pobjednik slovenskih izbora: Janši nije puno koristila Plenkovićeva potpora

Robert Golob, 55-godišnji menadžer i relativno novo lice u slovenskoj politici rekao je u nedjelju navečer pozdravljajući svoje članove da je stranka postigla svoj cilj i veličanstven izborni rezultat te da želi što prije sastaviti novu vladu.

“Svi vi ste zaslužni da će u Sloveniju sutra doći sloboda”, poručio je Golob.

“Htio bih izraziti naklon civilnom društvu jer bez vas ne bi bilo ovog rezultata, vi ste nam bili nadahnuće sa svojom borbom za slobodu i pravo. Za vaš trud i borbu izražavamo duboku zahvalnost. Vjerujte mi da ćete i nakon izbora imati i moje uši, i uši svih nas. Vjerujem da će naša koalicija s vama prekinuti dosadašnju političku praksu”, rekao je.

Upitan ima li dovoljno mandata za promjene koje je najavio, odgovorio je da imaju dovoljan broj mandata za brzo djelovanje.

“Strašno mi je žao da sve stranke nisu uspjele ući u parlament jer mislim da raznolikost obogaćuje. U ovakvoj situaciji mogu ustanoviti da možemo sastaviti brzo vladu. Situacija je prezahtjevna da bi si mogli dozvoliti da čekamo dva, tri mjeseca s prvim potezima. To nije pobjeda, to je jasan mandat stanovnika Slovenije koji očekuju brze poteze. Broj osvojenih mandata je takav da možemo brzo donositi odluke, a na kraju krajeva možemo i dopuniti vladu”, rekao je Golob pa dodao da očekuje da se već sutra ili preksutra sastanu i dogovore termin sastavljanja vlade.

Ne vidi potrebu sastavljanja široke vladem, ali bit će otvoreni za sve koji ipak žele ući u koaliciju, rekao je.

“Janši nije puno koristila podrška Plenkovića”

Na upit naše novinarke Katarine Brečić za komentar činjenice da su Janša i Plenković bili na korak do dogovora oko ribarenja u Piranskom zaljevu koji se razlikuje od arbitražne presude, Golob je kazao:

“Točno je da je prethodni predsjednik vlade bio dobar s mnogima. Ima i podršku predsjednika Vlade Hrvatske koja mu nije mnogo koristila u Sloveniji. Možemo reći da ćemo vanjsku politiku voditi potpuno drugačije. To nije pitanje samo mene, nego šireg političkog dogovora s jasnim radom u državnom zboru.”

Foto: Hina