RODITELJI OPREZ: Liječnici otkrili što je najčešći uzrok gušenja djece

RODITELJI OPREZ: Liječnici otkrili što je najčešći uzrok gušenja djece

Liječnici Marko Kordić, Nikola Kolja Poljak, Branka Polić i Mirko Kontić, proveli su istraživanje i ustanovili da je upravo kikiriki najčešći uzrok gušenja djece. Slijede ga orašasti plodovi poput lješnjaka i badema, a od neorganskih predmeta najveća šansa da će gušenje izazvati kamenčić.

Analizirali su sve slučajeve djece starosti od osam mjeseci do 18 godina kojima je od 2010. do 2020. godine, u KBC-u Split napravljena traheobronhoskopija, piše Jutarnji.

Prosječna dob djeteta koje je bilo zaprimljeno u bolnicu bila je 20,5 mjeseci, a najveći dio njih bio je star između jedne i tri godine.

Istaknuli su da strana tijela češće gutaju dječaci, njih čak 22 u odnosu na tek deset djevojčica, a najčešći krivac uglavnom je bila hrana.

Istraživanje je napravljeno jer je aspiracija stranih tijela u djece, pišu autori rada, jedan od vodećih uzroka slučajne smrti djece i četvrti najčešći uzrok smrti djece mlađe od pet godina.

Koliko aspiracija stranih tijela može biti opasna najbolje pokazuje podatak da je od 32 slučaja u kojima su djeca nešto progutala njih dvoje preminulo. Riječ je bila o dječaku starome 31 mjesec kojemu je iz glavnog bronha odstranjen komad hrenovke, dok je 17-mjesečni dječak koji je progutao kikiriki preminuo nakon dva mjeseca intenzivnog liječenja.

Na slici: ilustracija