Podržavao Slobodana Miloševića: Vučić pozvao noblovca “na kavu” pa mu uručio odličje

Podržavao Slobodana Miloševića: Vučić pozvao noblovca “na kavu” pa mu uručio odličje

Dobitniku Nobelove nagrade za književnost Peteru Handkeu u nedjelju je uručeno državno odličje Srbije, dodijeljeno službeno u veljači prošle godine u povodu Dana državnosti zbog njegova “iznimnog doprinosa predstavljanju Srbije u sferi kulture”.

Kontroverznom austrijskom nobelovcu, koji je zbog svoje potpore Slobodanu Miloševiću i negiranju genocida proglašen nepoželjnim u Sarajevu, a potom i na Kosovu, Orden Karađorđeve zvijezde prvog stupnja uručio je srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić, uz poruku: “sretan je srpski narod što u svoje prijatelje ubraja i Handkea”, javlja Novi list.

“Prihvaćajući naš orden, pisac čini veliku čast Srbiji, a dodjeljujući ovaj najznačajniji orden Srbija pokazuje zahvalnost svom akademiku i prijatelju Handkeu. Hvala vam na svemu što činite za našu zemlju”, istaknuo je Vučić prigodom dodjele visokog državnog odličja, ocijenivši da “svaki Handkeov glas zvuči gromoglasno”.

Handke je rekao kako “nije bio spreman primiti ovako važno odličje” jer mu je, navodno, samo rečeno da će se “sastati s predsjednikom Srbije i popiti kavu”, te nije spremio prigodan govor.

“Uvijek se po lijepom sjećam Srbije, hvala vam na ovom ordenu”, rekao je Handke, koji nije nazočio ceremoniji uručenja državnih odličja Srbije u veljači 2020. godine, kad je proglašeno da mu je to priznanje dodijeljeno.

Nobelova nagrada Handkeu 2019. izazvala je kontroverzu jer je podržavao režim Slobodana Miloševića u vrijeme ratova u bivšoj Jugoslaviji i zločina poput genocida u Srebrenici i ostala je u sjeni prosvjeda i bojkota zbog njegovih veza s nekadašnjim optuženikom pred sudom Ujedinjenih naroda za ratne zločine koji je umro u pritvoru 2006., prije presude.

Čestitajući u prosincu 2019. Handkeu Nobelovu nagradu, srbijanski šef države je, oslovljavajući austrijskog pisca s “poštovani prijatelju”, ocijenio da se “upisao među besmrtne”, te dodao da ga Srbija slavi kao svog Nobelovca.

Vučić je tada ocijenio da ta nagrada Handkeu jest priznanje za “izuzetan književni rad, znanje i stvaralaštvo, ali isto tako i za neprikosnovene moralne odlike, za hrabrost i dostojanstvo, kojima se bori za svoje ideale vrhunskog intelektualca”.

Handke je 7. svibnja boravio u Banjaluci gdje su mu domaćini bili predsjedajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik i predsjednica Republike Srpske Željka Cvijanović, kada mu je uručen orden Republike Srpske.

Austrijski pisac potom je u Višegradu od redatelja Emira Kusturice primio “Veliku nagradu Ivo Andrić” za knjigu “Drugi mač – majska povest”, objavljenu 2020. godine.

Foto: Hina