POMAŽE MU TRUMP: Popularni doktor Oz želi biti kandidat Republikanske stranke za Senat. Mogao bi uspjeti

POMAŽE MU TRUMP: Popularni doktor Oz  želi biti kandidat Republikanske stranke za Senat. Mogao bi uspjeti

Mehmet Oz, kirurg najpoznatiji po nastupima u Oprah Winfrey Showu a onda i svom vlastitom showu, vodi mrtvu utrku za kandidata Republikanske stranke na predstojećim izborima za Senat. Najveći konkurent mu je bivši izvršni direktor hedge fonda Davido McCormickom.

Utrka se pomno prati kao test kako bivše+i predsjednika Donald Trump stoji u Republikanskoj stranci.

Natjecanje u o Pensilvaniji, jednoj od ključnih država u predsjedničkim izborima, jedno je od niza koji se održavaju diljem zemlje kako bi se odredilo tko će se kandidirati za tu funkciju na međuizborima u studenom.

Nakon 94 posto prebrojenih glasova doktor Oz je u vodstvu i, kako sada stvari stoje, mogao bi izboriti nominaciju, što bi bio veliki uspjeh i za Donalda Trumpa koji je zdušno podržavao popularnog doktora.

Doktor Oz je rođen 1960. u Clevelandu, Ohio, u obitelji Sune i Mustafe Öza, koji su emigrirali iz provincije Konya, Turska. Ozov otac Mustafa je rođen u Bozkiru, malom gradu u južnoj Turskoj, diplomirao je kao najbolji u svojoj klasi na medicinskoj školi Cerrahpaşa 1950. godine i preselio se u Sjedinjene Države kako bi se pridružio programu općeg boravka na Sveučilištu Case Western Reserve u Clevelandu, gdje je Mehmet bio rođen.

Usavršavao se na kardiotorakalnoj kirurgiji na Sveučilištu Emory u Atlanti i nekoliko godina bio šef torakalne kirurgije u Medicinskom centru Delawarea prije nego što se vratio u Tursku. Suna, koja dolazi iz bogate istanbulske obitelji, kći je farmaceuta čerkeskog (šapsuškog) podrijetla s majčine strane.

Oz ima dvije sestre, Seval Öz i Nazlim Öz.

Oz je odrastao u mješovitom muslimanskom okruženju gdje je obitelj njegova oca prakticirala tradicionalniji islam, dok su obitelj njegove majke bili više sekularni muslimani.[21] Kao dijete, provodio je ljeta u Turskoj i proveo je dvije godine u turskoj vojsci nakon fakulteta kako bi zadržao svoje dvojno državljanstvo.

Na slici: Doktor Oz sa suprugom

Foto: Wikipedia