PUTINOV ČOVJEK: Je li oligarh Abramovič znao da će Rusija napasti Ukrajinu

PUTINOV ČOVJEK: Je li oligarh Abramovič znao da će Rusija napasti Ukrajinu

50-metarska jahta Aquamarine, skromna po standarima oligarha, preuređuje se u nizozemskoj luci Vlissingen. Ono što ju izdvaja od drugih je činjenica da je do dana invazije na Ukrajinu pripadala najpoznatijem ruskom biznismenu Romanu Abramoviču, otkrila je istraga Guardiana.

Dana 24. veljače, kada je počeo napad Rusije na Ukrajinu, vlasništvo nad jahtom prešlo je s tvrtke koju je prethodno kontrolirao Abramovič na njegovog bliskog suradnika, ruskog poduzetnika Davida Davidoviča.

Aquamarine je peta jahta koja je nedavno povezana s Abramovičem, kojeg su Ujedinjeno Kraljevstvo i EU stavile pod sankcije zbog njegovih veza s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom. Njegova flota uključuje dvije megajahte vrijedne više od milijardu dolara, koje su prebačene u Tursku nakon što je Abramovič završio na “crnoj listi” te dva manja broda koja su trenutno usidrena na Karibima, javlja RTL.

Davidovič je za Guardian rekao da je vlasnik Aquamarinea, kao i tvrtke MHC Jersey Ltd sa sjedištem u Jerseyu, koja je upisana kao vlasnik jahte u pomorskoj bazi podataka MarineTraffic.

“Mogu potvrditi da sam vlasnik MHC Jersey Ltd i jahte Aquamarine”, rekao je Davidovič u pisanoj izjavi.

Davidovič je također rekao da je većinski vlasnik tvrtke Norma Investments na Britanskim Djevičanskim otocima, koja je navedena kao jedini dioničar vlasnika Aquamarinea MHC Jersey Ltd.

Wall Street Journal je ranije izvijestio, na temelju prijava vrijednosnih papira, da je vlasništvo nad Norma Investments, za koje se vjerovalo da ih kontrolira Abramovič, prešlo na Davidoviča onog dana kada je Rusija napala Ukrajinu 24. veljače. Stručnjaci su taj manevar protumačili kao izbjegavanje zamrzavanja neke Abramovičeve imovine.

I dok su brojni ruski milijarderi koji su sankcionirani ostali bez jahti koje stoje zaplijenjene u europskim lukama, bivši vlasnik Chelseaja poduzeo je korake da to izbjegne: 140-metarski Solaris i 163-metarski Ecliples prebacio je u turski luke prošlog mjeseca izvan dosega zapadnih sankcija.

Abramovič nije javno komentirao zašto su dva broda prebačena u Tursku.

Foto: Hina