Putinov mlaki govor. Naglasio kako “neprijatelji Rusiju iznutra žele oslabjeti”

Putinov mlaki govor. Naglasio kako “neprijatelji Rusiju iznutra žele oslabjeti”

Rusija u ponedjeljak slavi 77. obljetnicu pobjede nad Hitlerovom Njemačkom, a predsjednik Vladimir Putin održao je dugoočekivani govor o događajima u ratu protiv Ukrajine, prenosi N1.

Na moskovskome Crvenom trgu održana je vojna povorka u kojoj je sudjelovalo oko 11.000 vojnika. Izloženi su tenkovi i druga vojna oprema. Osam borbenih zrakoplova na nebu je oblikovalo slovo “Z”, što je službeni simbol ruske vojne operacije u Ukrajini. “Z” označava ruski izraz “za pobjedu”.

Ruski predsjednik Vladimir Putin održao je govor.

“Poštovani građani Rusije, čestitam vam Dan velike pobjede, zaštita domovine kada se rješavala njena sudbina je uvijek sakralni čin”, rekao je Putin na početku svoga govora.”I danas se borite za naše ljude na Donbasu, za sigurnost naše domovine Rusije”, rekao je Putin.

“Dan pobjede je blizak i drag za svakog od nas. U Rusiji nema nijedne obitelji koja nije nastradala u ratu i sjećanje ne nestaje”, rekao je Putin.

“Bez obzira na sve nesuglasice u međunarodnim odnosima, Rusija je uvijek nastupala za sustav stvaranja nedjeljive međunarodne sigurnosti”, rekao je Putin.

“Prošle godine prizivali smo Zapad, ali uzalud, zemlje NATO-a nisu htjeli čuti naše interese, zato što su imali druge planove, da izvrše krvničke operacije na Donbasu, da unište Krim. Blok je počeo osvajanje teritorija pokraj naših granica i sve je govorilo da su sukobi s nacistima na koje su se kladili SAD i njihovi prijatelji postali neizbježni”, rekao je Putin.

Naša dužnost je čuvati uspomenu na one zbog kojih smo pobjednici i ne ponoviti globalni rat. U prethodnim godinama pokušavali smo održavati mirovne dogovore, ali nisu nas htjeli slušati. Imali su potpuno drugi plan, sad to vidimo. NATO aktivno ide prema našem teritoriju, to je apsolutno neprihvatljivo. NATO radi s ukrajinskim nacistima, Ukrajina dobiva najmodernije oružje. Odluka o specijalnoj vojnoj operaciji je bila jedina ispravna, rekao je Putin.

“SAD posebno nakon raspada SSSR-a je počeo govoriti o svojoj isključivosti. Njihovi sateliti moraju hiniti da ništa ne vide i to gutati, ali mi smo drugačija zemlja i imamo drugačiji karakter. Nikada se nećemo odreći svoje ljubavi prema domovini, običajima i narodima i svim kulturama”, rekao je Putin.

Poštujemo sve savezničke vojske, američku, britansku i partizane i sve one koji su uništili nacizam i fašizam. Danas vojnici Donbasa zajedno s ruskom vojskom ratuju za svoju zemlju, gdje su ratovali vojnici Manomaha i Potemkina, gdje su položili život brojni heroji. Obraćam se sada i svim snagama na Donbasu i našoj vojsci, ratujete za našu domovinu, za njenu budućnost, da nitko ne bi zaboravio na Drugi svjetski rat i da na svijetu ne bi bilo krvnika i nacista, rekao je Putin.

Klanjamo se mučenicima Odese koji su bili spaljeni u Domu kulture u Odesi. Slavimo i stanovnike Donbasa koji su poginuli u barbarskim napadima neonacista. Sjećamo se i svih onih koji su pali u pravednom ratu za budućnost Rusije, rekao je Putin, održavši minutu šutnje.

Posebnu podršku ćemo pružati djeci poginulih i ranjenih vojnika. Danas sam potpisao odgovarajuću uredbu. Želim i ozdravljenje i oporavak vojnicima i časnicima i zahvaljujem svim liječnicima i medicinskim sestrama koji rade, hvala vam što se borite za svaki život, često pod artiljerijskom paljbom, riskirajući i vlastiti život, rekao je Putin.

Neprijatelji Rusije iznutra je pokušavaju oslabjeti, rekao je Putin, dodavši da u tome neće uspjeti.

“Danas štitite ono za što su ratovali djedovi i pradjedovi. Za njih je smisao života bilo blagostanje i sigurnost domovine. Odanost našoj domovini je glavna vrijednost, štitimo neovisnost Rusije. Oni koji su pobijedili u Drugom svjetskom ratu, pokazali su nam primjer, to je generacija pobjednika. Slava našoj vojsci, slava Rusiji, za pobjedu!”, rekao je Putin na kraju svoga govora.

Foto: N1