Letica: Ako je zarobljen kao stranac pripadnik ukrajinske vojske, kako Rusi kažu ‘plaćenik’ – onda je njegov život sigurno ugorožen

Letica: Ako je zarobljen kao stranac pripadnik ukrajinske vojske, kako Rusi kažu ‘plaćenik’ – onda je njegov život sigurno ugorožen

Analitičari su komentirali situaciju u kojoj se našao Hrvat koji se borio na strani Ukrajine i čija je sudbina još uvijek neizvjesna. Hrvatski državljanin je zarobljen u pokušaju proboja u Mariupolju, a proruski separatisti iz Donjecka objavili su još jednu snimku na kojoj zarobljeni 40-godišnji Zagrepčanin govori. Tiha diplomacija istovremeno radi na njegovu oslobađanju, prenosi N1.

Zarobljeni Hrvat borio se na strani Ukrajine te je poručio da su on i ukrajinski vojnici zarobljeni od 24. travnja. HRT neslužbeno doznaje da su zarobljeni samo 14 kilometara od slobodnog ukrajinskog teritorija.

“S obzirom na sve okolnosti, ja ne mogu u ovom trenutku predvidjeti u kojem trenutku bi tu mogli očekivati neki napredak!, poručio je ministar unutarnjih poslova Davor Božinović.

Upozorenje analitičara

Ante Letica s Instituta za istraživanja hibridnih sukoba kaže da je život zarobljenog Hrvata ugrožen ako je zarobljen kao stranac pripadnik ukrajinske vojske. Istaknuo je da Rusi takve borce nazivaju plaćenicima.

“Ako je zarobljen kao stranac pripadnik ukrajinske vojske, kako Rusi kažu ‘plaćenik’ – onda je njegov život sigurno ugorožen i ova njegova izjava nije mjerodavna. Ona je dana sigurno pod pritiskom, pod prijetnjama”, rekao je Letica za HRT.

Ratni veteran general Slavko Barić, koji je još od Domovinskog rata dobro upućen u problematiku, poručuje kako se sad može očekivati da će Rusi suditi zarobljeniku po posebnom zakonu. Nada se da neće biti najstrože kažnjen.

Privatne veze

General Barić smatra da je i u takvim okolnostima zarobljenika moguće osloboditi preko razmjene. Rusija i Ukrajina su već provodile razmjenu zarobljenika, a iako su Hrvatska i Rusija zahladile odnose, nisu pokidane sve veze.

“Pa čak se to radi i putem određenih privatnih veza i dobrih odnosa. Ako ih netko u sustavu ima i to je jedini način da pokušamo ubrzati njegovo izručenje”, rekao je general Barić.

Veliku ulogu u spašavanju zarobljenika mogu imati humanitarne organizacije poput Crvenog križa, ali i treće zemlje kao posrednici.

“To je sad jedina mogućnost da mu se pomogne, a hoće li mu se uspjeti pomoći, ovisi o mnogo faktora. Nažalost, o tome odlučuju Rusi”, komentirao je Letica za HRT.

Foto: Hina