Rat stigao u Rusiju: Vlasti evakuiraju djecu iz pograničnog grada Bjelgoroda

Rat stigao u Rusiju: Vlasti evakuiraju djecu iz pograničnog grada Bjelgoroda

Rusija je u srijedu počela evakuirati djecu iz mjesta blizu granice s Ukrajinom koja su zadnjih dana pod jakom topničkom vatrom, pošto je Kremlj ocijenio da je situacija “alarmantna”.

Napadi su zaredali na ruskom tlu zadnjih tjedana, a vrhunac je bio u utorak kada je dronovima napadnuta Moskva, nakon prošlotjednog spektakularnog upada ukrajinskih snaga u Bjelgorodsku oblast, uz ukrajinsku granicu.

Ruske snage, koje od veljače 2022. vode ofenzivu na Ukrajinu, izvele su pak ovog tjedna nekoliko kampanja masovnih udara na glavni grad Kijev raketama i bespilotnim letjelicama s eksplozivom.

U srijedu je guverner Bjelgoroda objavio početak evakuacije djece iz dvaju naselja u okolici pod jakom topničkom i minobacačkom paljbom, javlja N1.

“Danas će prva skupina tristotinjak djece biti otpravljena u Voronjež”, oko 250 km sjeveroistočno od Bjelgoroda, dalje od ukrajinske granice, rekao je Vjačeslav Gladkov.

Više od 1.000 djece evakuirat će se u druge oblasti idućih dana, dodao je.

Odluka je donesena zbog “pogoršanja” situacije u toj oblasti na koju je samo u utorak palo oko 260 topničkih i minobacačkih granata, rekao je Gladkov.

“Doista smo zabrinuti zbog ovakve situacije. Bombardiranje civilnih meta se nastavlja” u Bjelgorodu, rekao je u srijedu glasnogovornik Kremlja Dmtirij Peskov.

“Nismo čuli nijednu riječ osude sa Zapada”, rekao je. “Situacija je doista alarmantna. Poduzimamo mjere”, dodao je kratko, ne obrazlažući.

Troje mrtvih u granatiranju Kijeva

U zračnom napadu na ukrajinski glavni grad u četvrtak rano ujutro tri su osobe poginule, među njima dvoje djece, priopćili su gradonačelnik Kijeva Vitalij Kličko i vojne vlasti.

“Tri osobe su poginule, a četiri su ranjene u Desnjanskom okrugu”, objavila je vojna uprava Kijeva na Telegramu.

“Među poginulima u Desnjanskom okrugu je dvoje djece (5-6 i 12-13 godina)”, dodao je isti izvor.

Kličko je na Telegramu napisao: “Po prvim informacijama dobivenim od spasilačkih ekipa, troje mrtvih, među kojima dvoje djece i četvero ranjenih pronađeno je” u tom dijelu Kijeva.

Ovog tjedna na ukrajinski glavni grad je ispaljeno nekoliko ruskih raketa.

U ponedjeljak su Kijevljani morali potražiti sklonište zbog neuobičajenog napada tijekom dana.

Foto: Hina