Ratne igre oko Ukrajine se nastavljaju. Amerikanci bi rado da Rusi napadnu Ukrajince pa da oni dođu kao spasitelji i miritelji

Ratne igre oko Ukrajine se nastavljaju. Amerikanci bi rado da Rusi napadnu Ukrajince pa da oni dođu kao spasitelji i miritelji

Američki dužnosnici tvrde da imaju dokaze o namjeri Rusije da proizvede lažni video ukrajinskog napada koji bi poslužio kao izgovor za invaziju. U navodni scenarij uključena su ljudska trupla, snimke razrušenih građevina, lažno ukrajinsko oružje, dronovi iz Turske i glumci koji na ruskom jeziku oplakuju tragične događaje, piše britanski Guardian

‘Nismo sigurni hoće li ići ovim putem, ali znamo da je ovo opcija koju razmatraju’, rekao je Jonathan Finer, zamjenik nacionalnog savjetnika za sigurnost, za MSNBC, dodajući da bi glumci u videosnimci oplakivali ubijene u insceniranoj situaciji s leševima, donosi tportal.

Glasnogovornik Pentagona John Kirby rekao je da bi snimka trebala prikazati lažni ukrajinski napad na ruski teritorij ili ljude koji govore ruski na teritoriju istočne Ukrajine. Dodao je da SAD vjeruje kako taj plan ima podršku Kremlja.

‘Prema našem iskustvu, malo toga ove prirode nema odobrenje najviših razina ruske vlasti’, rekao je Kirby.

SAD kaže da bi turski dronovi Bayraktar sa snimke sudjelovali u fabriciranom napadu, implicirajući da je u to uključen i NATO.

Dužnosnici administracije predsjednika Joea Bidena rekli su da Rusi planiraju koristiti snimku kao dokaz o ukrajinskom ‘genocidu’ nad Rusima kako bi opravdali vojnu intervenciju. Iznoseći svoja saznanja u javnost, SAD se nada da će zaustaviti ili usporiti planove Moskve.

U sve se umiješala i Velika Britanija, poručujući da se oni temeljem vlastite analize obavještajnih izvješća slažu s procjenom Amerikanaca. Britanija i SAD rutinski razmjenjuju obavještajne podatke, a London ne zaostaje za Washingtonom u osudi onoga što vide kao rusku prijetnju Ukrajini.

Šefica britanske diplomacije Liz Truss kaže da su otkrića o fabriciranoj snimci ‘jasan i šokantan dokaz neisprovocirane ruske agresije i tajna aktivnost za destabilizaciju Ukrajine’. Dodala je da će UK sa svojim saveznicima nastaviti razotkrivati rusku propagandu.

SAD i Velika Britanija optužili su Rusiju da je ubacila svoje ljude u Ukrajinu kako bi organizirali lažne napade i regrutirali Ukrajince za postavljanje vlade u Kijevu koja bi surađivala s Rusijom.

Podsjetimo, turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan predložio je u četvrtak, nakon sastanka s ukrajinskim kolegom Volodimirom Zelenskijem, da se u Turskoj održe pregovori između Ukrajine i Rusije kako bi se pokušale smiriti napetosti između te dvije zemlje. Još prije svog posjeta u četvrtak Erdogan je ponudio ugostiti vođe Ukrajine i Rusije radi mirovnih pregovora. Kijev je prihvatio poziv, no iz Moskve nema vijesti.

Moskva poriče da namjera izvršiti invaziju. Međutim zapadne su zemlje skeptične i tvrde da Rusija već godinama nezakonito okupira Krim i potpaljuje sukobe na istoku Ukrajine između vlade i proruskih separatista.

Erdogan je posebno pozvao ruskog predsjednika Vladimira Putina u Ankaru na razgovor u četiri oka, što Moskva još uvijek nije potvrdila. Turska, članica NATO-a, nastoji istodobno održavati dobre odnose s obje zemlje.

Foto: Hina