Rusi tvrde da situacija u Donbasu “eskalira”, a Amerikanci upozoravaju na moguće “strašne” posljedice

Rusi tvrde da situacija u Donbasu “eskalira”, a Amerikanci upozoravaju na moguće “strašne” posljedice

Cijeli svijet već neko vrijeme iščekuje rasplet napete situacije na istoku Europe, a danas su separatisti na istoku Ukrajine koje podržava Rusija optužili ukrajinsku vladu za četiri napada teškim naoružanjem u posljednja 24 sata. Ukrajina je to oštro demantirala uz tvrdnju da su napadnute njene snage, donosi Večernji list.

Dmitrij Peskov, glasnogovornik Vladimira Putina, rekao je da situacija “eskalira” u regiji Donbas i osvrnuo se na “ogromni udarni potencijal ukrajinskih snaga”. Dodao je da Putin još nije odgovorio ruskoj Dumi o priznavanju takozvanih Narodnih republika’ Donjecka i Luganska. Duma je u utorak pozvala ruskog predsjednika da ih prizna kao neovisne. Zapadni čelnici smatraju da bi takav potez uništio svaku nadu u mir putem sporazuma iz Minska.

Peskov je još optužio NATO da provodi “neprikrivenu informacijsku agresiju protiv Rusije” te dodao da rusko ministarstvo vanjskih poslova donosi zapadu svoj odgovor o “problemima sigurnosnih jamstava”.

Ako Rusija bude kažnjena koordiniranim sankcijama u slučaju napada na Ukrajinu, to će izazvati teškoće i u drugim zemljama, izjavila je američka ministrica financija, naglasivši da SAD pokušava zaštititi Europu od “prekomjernog” utjecaja. Ako kazne budu izrečene, “naravno, želimo da najviše pogode Rusiju”, rekla je Yellen u intervjuu. “No, priznajemo da će sankcije imati globalne posljedice”, izjavila je Yellen za AFP.

Ministrica je tako ponovila upozorenje predsjednika Joea Bidena koji je u utorak naglasio da eskalacija sukoba neće biti “bezbolna” ni za Amerikance. Zbog ruskih postrojbi nagomilanih na granici s Ukrajinom Biden nastavlja raditi sa saveznicima na diplomatskom rješenju krize, ali je više puta upozorio Moskvu na “strašne” posljedice s kojima će se suočiti ako napadne susjednu zemlju. Biden i njemački kancelar Olaf Scholz pozvali su u srijedu Moskvu da poduzme stvarne korake kako bi se napetosti smirile, podsjeća AFP. Predsjednik Biden “jasno je dao do znanja da namjerava Rusiji prouzročiti znatne troškove ako napadne Ukrajinu”, rekla je Yellen.

Ministarstvo financija priprema u suradnji s europskim saveznicima paket financijskih sankcija koje bi mogle biti usmjerene na ruske “pojedince ili tvrtke” i “sigurno bi uključivale ​​kontrolu izvoza”, rekla je Yellen. Paket uključuje “opsežne” sankcije “koje će imati teške posljedice po rusko gospodarstvo”, naglasila je. Priznala je ipak da neke brine “potencijalan utjecaj na energetska tržišta, s obzirom na važnu ulogu Rusije u opskrbi svjetskih tržišta naftom i Europe prirodnim plinom”.

Washington “surađuje s europskim saveznicima kako bi ih pokušao što je bolje moguće zaštititi od prekomjernog utjecaja” i pobrinuo se da dobiju “raspoloživu opskrbu iz drugih dijelova svijeta”, kako bi “nafta i prirodni plin i dalje stizali u Europu”. Dužnosnici Europske unije izjavili su u srijedu da su osigurali alternativne izvore prirodnog plina i da se mogu nositi sa smanjenom opskrbom iz Rusije, navodi AFP. Zbog mogućnosti oružanog sukoba i prijetnji obustavom opskrbe ruskim energentima cijene nafte naglo su porasle posljednjih tjedana, dosegnuvši u srijedu 96 dolara po barelu, najvišu razinu od 2014. godine. Cijene prirodnog plina snažnije su oscilirale, ali su u prošlom tjednu također porasle, nakon pada početkom mjeseca, podsjeća AFP.

– Objavljene su nove satelitske snimke koje otkrivaju veliku rusku vojnu aktivnost blizu Ukrajine.

– Ukrajinske snage objavile su kako su snage koje podržava Rusija pogodile dječji vrtić. Jutros u 9 sati granata je pogodila glazbenu sobu dječjeg vrtića na dalekom istoku Stanytsia Luhanska, u regiji Lugansk, stoji u objavi na Twitteru. Djeca su bila prisutna, ali nisu ozlijeđena. Za dvije učiteljice kažu da su zadobile potres mozga.

Foto: Twitter