SOROS PROTIV KISSINGERA: Moramo pobijediti Putina ili nas čeka Treći svjetski rat

SOROS PROTIV KISSINGERA: Moramo pobijediti Putina ili nas čeka Treći svjetski rat

Financijski milijarder George Soros rekao je u utorak da bi ruska invazija na Ukrajinu mogla biti početak Trećeg svjetskog rata i zato je najbolji način da se očuva slobodna civilizacija pobijediti snage predsjednika Vladimira Putina.

Soros (91), smjestio je ukrajinski rat u kontekst šire borbe otvorenih i zatvorenih društava koja su u porastu, a predvode ih Kina i Rusija, javlja N1.

“Invazija bi mogla biti početak Trećeg svjetskog rata i možda ga naša civilizacija neće preživjeti”, rekao je Soros u Davosu, prema tekstu govora koji je objavio njegov ured.

“Najbolji, a možda i jedini put da očuvamo našu civilizaciju je čim prije pobijediti Putina. To je najvažnije”.

Putin, koji je svoju “posebnu operaciju” kako on naziva agresiju na Ukrajinu., isplanirao radi ostvarenja ciljeva Kremlja, sada možda i zna da je pogriješio i spreman je pregovarati o prekidu vatre, smatra Soros.

“No prekid vatre je nedostižan jer se njemu ne može vjerovati”, rekao je Soros.

“Što je Putin slabiji, to će postajati nepredvidiviji”, smatra.

Europska unija mora shvatiti da Putin može zavrnuti pipac dotoka ruskog prirodnog plina, koji sada pokriva 40 posto europskih potreba, a “to zbilja bolno pogađa”.

“Ne mogu predvidjeti ishod, no Ukrajina sigurno ima izglede u borbi”, rekao je Soros.

Kineski predsjednik Xi

Rusija, površinom najveća država te Kina, drugo najveće svjetsko gospodarstvo, vodeće su članice rastuće skupine država “zatvorenog društva” u kojima je pojedinac podređen državi.

Nadovezujući se na ocjenu američkog predsjednika Joea Bidena koji je rekao da je Zapad u borbi s autokratskim vladama, Soros je pesimističan.

“Represivni režimi sada rastu, a otvorena društva su u defenzivi. Danas su Kina i Rusija najveće prijetnje otvorenom društvu”, rekao je.

Digitalna tehnologija, posebno umjetna inteligencija pomogla je Kini da prikupi osobne podatke za nadzor i kontrolu svojih građana agresivnije nego ikada prije.

Kineski dužnosnici odbacuju kritike iz inozemstva kao neokolonijalno mišljenje i hvale Komunističku partiju koja je 800 milijuna ljudi izvukla iz siromaštva.

Strategija, koju je provodio kineski predsjednik Xi Jinping o nultoj stopi zaraze covidom, nije uspjela i dovela je grad Shanghai na “prag otvorene pobune”, rekao je Soros.

Xi je povukao niz pogrešnih poteza i izgubio utjecaj u KP Kine koja treba odlučiti o njegovu trećem mandatu.

Suprotno općim očekivanjima Xi Jinping možda neće dobiti treći mandat zbog pogrešaka “No čak i ako dobije, Politbiro mu možda neće dati otvorene ruke da bira članove sljedećeg sastava Politbiroa”, rekao je.

Podsjetimo, bivši američki državni tajnik, geopolitički konzultant Henry Kissinger (99) pozvao je Zapad da prestane pokušavati poraziti ruske vojnike u Ukrajini jer bi njihov poraz mogao dugoročno destabilizirati Europu, piše The Telegraph.

Kissinger je u ponedjeljak u sklopu Svjetskog ekonomskog foruma (WEF) u Davosu razgovarao s njegovim osnivačem i izvršnim predsjednikom Klausom Schwabom (84) te tijekom tog razgovora ustvrdio da trenutno raspoloženje u svijetu sugerira da bi poraz Rusa bio fatalan za Zapad jer bi doveo do reorganizacije europske hijerarhije moći.

Doajen svjetske diplomacije rekao je i da rat u Ukrajini ne bi smio trajati još dugo, a gotovo da je i rekao da bi Zapad Ukrajinu trebao pritisnuti da prihvati uvjete obustave vatre koji nisu u skladu s njezinim trenutnim ciljevima i situacijom na terenu, javlja Jutarnji list.

– Pregovori moraju početi tijekom iduća dva mjeseca jer će se inače stvoriti tenzije preko kojih se neće moći tako lako prijeći. Idealno, linija razdvajanja trebala bi biti povratak na prethodno stanje stvari. Inzistiranje na nastavku ratovanja nakon što prođu ta dva mjeseca ne bi dovelo do slobode Ukrajine, već do novog rata protiv same Rusije – rekao je Kissinger.

Kissinger je dodao da je Rusija već 400 godina dio Europe te da je u ključnim trenucima garantirala da će se održati ravnoteža moći na Starom kontinentu.

– Europski lideri ne bi smjeli zaboraviti na dugoročne odnose i ne bi smjeli riskirati do te mjere da Rusija i Kina postanu trajni saveznici – rekao je iskusni političar.

– Nadam se da će Ukrajinci svoje junaštvo uskladiti s mudrošću – ustvrdio je Kissinger te rekao da Ukrajina treba biti neutralna tampon-zona, a ne granična zemlja.

Kissingerovi komentari dolaze u trenutku kada Zapad sve teže pronalazi zajednički jezik oko toga kako se suprotstaviti Rusiji.

Njemački vicekancelar i ministar gospodarstva Robert Habeck rekao je tijekom WEF-a da Mađarska i druge “neposlušne zemlje” koče uvođenje potpunog naftnog embarga Rusiji. Habeck je rekao da Njemačka manje-više može izdržati bez ruske nafte, ali da druge članice EU žele nastaviti kao da se ništa nije promijenilo.

Šef ukrajinskog energetskog konzorcija Naftogaza Jurij Vitrenko rekao je da zemlje koje ne žele uvesti zabrane to rade iz lažnih pobuda.

– Oni zapravo žele uživati u ruskoj nafti po akcijskim cijenama – rekao je Vitrenko.

Ne slažu se ni svi američki politički akteri oko toga kako treba nastaviti podržavati Ukrajinu. Iako je Kongres SAD-a nedavno odobrio slanje 40 milijardi dolara teškog paketa pomoći Ukrajini, 11 senatora i 57 kongresnika glasalo je protiv toga da se pomogne Ukrajini. Trenutno nitko sa sigurnošću ne može reći pokušava li SAD kazniti Rusiju zbog napada na Ukrajinu ili možda pokušava Kremlju dati priliku da se oslobodi sankcija ako promijeni politiku.

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski rekao je okupljenima na WEF-u da će svijet ove godine doznati vlada li svijetom “sirova snaga”.

Foto: Hina