Sramotna odluka Australije: Novak Đoković je protjeran kao zadnji kriminalac

Sramotna odluka Australije: Novak Đoković je protjeran kao zadnji kriminalac

Novak Đoković saslušan je na Saveznom sudu u Melbourneu i nakon nekoliko sati online izlaganja obiju strana, potom i nekoliko sati vijećanja tri su suca donijela konačnu odluku – srpski tenisač će biti deportiran iz Australije! Glavni sudac James Allsop i suci Anthony Besanko te David O’Callaghan taj su trojac koji je okončao sagu započetu 5. siječnja slijetanjem Đokovića u Australiju.

Odluka stupa na snagu odmah i prema njoj se svi moraju odnositi kako nalažu australski zakoni. Obje strane slučaj su temeljile na tome je li Novak Đoković protivnik cijepljenja ili antivakser, odnosno, može li ostankom u Australiji potaknuti demonstracije. Obrana je navodila da ni u jednom trenutku njihovih klijent nije izrazio antivakserske stavove, a druga strana naglašavala je da u gotovo unatoč dostupnosti cjepiva, Đoković ni u jednom trenutku nije pokazao volju cijepiti se. Što se dokazivalo, između ostalog, njegovim postupcima neposredno prije dolaska u Australiju, javlja Večernji list.


Dakle, pokušala se osporiti odluka ministra migracija Alexa Hawkea, donešena s naglaskom na “javni interes i sigurnost”. Ne krivo ispunjeni obrasci ili medicinsko izuzeće. To je bio detalj koji oni bez mogućnosti angažiranja takvih odvjetnika ne bi mogli iskoristiti u svoju korist. Đokovićevi su to vješto izbjegli, koncentrirali su se samo na, kako su rekli, činjenicu da je ministar bez detaljenog pregleda dokaza označio njihova klijenta “antivakserom” pa ga odlučio deportirati. Kao i da je “usput” izjavio “niz netočnih informacija”.

Izlaganja su trajala podosta dugo, glavni Novakov odvjetnik Nicholas Wood izlagao je slučaj oko dva sata, dok je predstavnik Ministarstva migracija Stephen Lloyd trebao otprilike isto toliko, s razlikom što je nakon prvih sat vremena uslijedila pauza od sat vremena. Zatim su dozvolili replike kako ništa ne bi ostalo “u zraku”. Sve to su trojica sudaca pažljivo slušala i povremeno se uključivali s pitanjima čiji su im odgovori pomogli pri donošenju odluke. Za koju im je trebalo nekoliko sati, a za obrazloženje će im trebati možda još jedan dan. U konačnici, iako se moglo čuti mnoštvo pravnih termina, sukus stvari je identičan onom koji smo slušali ovih gotovo 12 dana. Nijedna od strana nije ponudila neki novi argument ili javnosti nepoznat detalj.