STRAVIČAN SLUČAJ: Majka i očuh mučili i ubili dječaka. Bičevali su ga, tukli letvom, ubadali

STRAVIČAN SLUČAJ: Majka i očuh mučili i ubili dječaka. Bičevali su ga, tukli letvom, ubadali

Stravičan slučaj obiteljskog nasilja potresao je Britaniju na ljeto 2021., a tragedija je na nedavnom suđenju napokon dobila epilog. Naime, u kolovozu prošle godine u obiteljskoj je kući otkriveno tijelo 15-godišnjeg dječaka, a istragom se uspostavilo da su ga nakon više tjedana ako ne i mjeseci mučenja ubili majka i očuh. Preminuo je uslijed višestrukih prijeloma rebara koja su uzrokovala sepsu i otkazivanje organa.

Sebastian Kalinowski (15) živio je s ocem u Poljskoj do 2020. kada se preselio u Englesku kod majke Agniezske (36) i njenog partnera Andrzeja Latoszewskog (38) koji se bavio borilačkim vještinama i pritom redovito koristio steroide. Par je tinejdžera rutinski tukao drvenim daskama, bičevao produžnim kabelom, a očuh ga je više puta i ubadao korištenim iglama, prenosi Daily Mail. Kada je 13. kolovoza 2021. pozvao hitne službe, Latoszewski je rekao da je Sebastiana pronašao mrtvog u kadi, te sumnja kako se utopio. Očevidom je ubrzo utvrđeno kako dječak ima rane i modrice po cijelom tijelu te više unutarnjih ozljeda, te je brzo pokrenuta istraga, javlja Večernji list.

Na mobitelima Sebastianove majke i očuha pronađeni su opisi zlostavljanja te planovi sakrivanja dječakovih ozljeda, no glavnina dokaza došla je s CCTV kamera. Detalji mučenja koje je Sebastian proživljavao možda nikada ne bi bili otkriveni da njegovi majka i očuh nisu postavili sustav nadzornih kamera po cijeloj kući kako bi mogli “nadzirati i kontrolirati” dječaka. Neki od videozapisa podijeljenih na sudu trajali su satima, a zbog šokantnih prizora nasilja kojima su svjedočili, svi porotnici koji su sudjelovali u suđenju do kraja života oslobođeni su od porotničke dužnosti, potvrdila je sutkinja Lambert. Objavljena je i snimka koja prikazuje dječaka prije smrti, a na kojoj se vidi kako Sebastion ulazi u svoju spavaću sobu i sjeda na stolac. Dječak se sporo kreće i polako se spušta na stolac, a potom sjedi pogrbljen i okrenut prema zidu.


“Svatko tko je pogledao makar djelić CCTV snimki može biti samo krajnje prestravljen onime što su vidjeli i zapitati se kako se itko može tako ponašati prema dječaku. Znam da sam se ja zapitala” rekla je sutkinja. Jedan video prikazuje Latoszewskog kako u pola sata udara dječaka više od 100 puta, zastajući samo kako bi obrisao znoj s lica, dok Sebastianova majka gleda TV i jede tost.

U drugom videu očuh ga je bičevao produžnim kabelom, a majka ga je u jednom trenutku zgrabila za vrat i bacila na pod. Tri dana prije Sebastianove smrti, očuh ga je tukao i šutao dulje od četiri sata. Dan prije smrti, očuh i majka zajedno su ga tukli satima. Latoszewski ga je više puta ubo iglom koju je koristio za steroide, dok mu je majka pokušavala nagurati papuču u usta. Na sudu su rekli kako se radilo o kaznama kada bi dječaku komad hrane pao na pod, ili kada bi u toku noći otišao do toaleta. Između mlaćenja Sebastian je morao raditi sklekove i čučnjeve.

Dječakova majka priznala je okrutnost prema djetetu, dok je Latoszewski priznao ubojstvo iz nehaja, no oboje inzistiraju kako nisu počinili ubojstvo. Osuđeni su na najmanje 39 godina zatvora. “Sramežljivi” tinejdžer bio je sitan za svoje godine, a u školi su ga opisali kao “uzornog učenika”.

Nitko nije posumnjao kakav je pakao proživljavao kod kuće. “Sebastian je bio dijete koje je patilo najgore zlostavljanje u tišini, a na kraju ga je vjerojatno doživljavao kao nešto normalno” rekao je detektiv Tony Nicholson koji je vodio istragu, dodavši kako je ovo najgori slučaj koji je doživio u 29 godina karijere. Sebastianov biološki otac suđenje je pratio iz Poljske, a dječakovu majku nazvao je sadistom te “najvećim zlom koje korača ovim svijetom”. “Sebastian je samo htio da ga voliš, a ti si na njegovi ljubav odgovorila boli” rekao je slomljeni otac.

Foto: Screenshot/ You Tube