Studenti uz osmijeh daju podršku Putinovoj invaziji, a one koji su protiv rata izbacuje se s fakulteta

Studenti uz osmijeh daju podršku Putinovoj invaziji, a one koji su protiv rata izbacuje se s fakulteta

Studenti Moskovskog državnog instituta za međunarodne odnose snimili su video podrške ruskoj invaziji.

Ruske obrazovne institucije nastavljaju provoditi službeni narativ Kremlja o invaziji na Ukrajinu – koju uporno nazivaju “specijalnom vojnom operacijom”. Tako su studenti Moskovskog državnog instituta za međunarodne odnose snimili video podrške za rat na susjednu državu, nazvan ‘Apel studenata Fakulteta za menadžment i politiku Volodimiru Zelenskom’. Na snimci studenti, jedan za drugim, kratko se izjašnjavaju o invaziji na Ukrajinu dok veliki broj njihovih kolega stoji iza njih – mnogi sa širokim osmijesima, piše Telegram.

U videu, objavljenom na stranicama škole, gotovo robotski govore kako ruska vojska ne ubija civile, kako Vladimir Putin ima “pravo” napasti susjednu državu i zahtijevati “demilitarizaciju, denacifikaciju, neutralni status Ukrajine te priznavanje anektiranog Krima kao ruskog teritorija”. Jedan od njih govori i ovo: “Naši djedovi se nisu borili protiv nacizma da bi sada opet provirio glavu”.

“Sve su to obrazovani mladi ljudi”, konstatirao je ruski poduzetnik i žestoki Putinov kritičar Mihail Hodorkovski. Dodao je kako ti moskovski studenti smatraju da Putin ima pravo prijetiti nastavkom napada na Ukrajinu, koji Hodorkovoski ocijenjuje “masakrom”, ukoliko se ne uvaže zahtjevi Moskve.

Gotovo 1500 bivših studenata osudilo invaziju

Inače, bivši učenik Moskovskog državnog instituta za međunarodne odnose je i trenutni šef ruske diplomacije Sergej Lavrov. No, rusku invaziju na Ukrajinu ne podržavaju svi bivši studenti tog elitnog sveučilišta, koje vodi rusko ministarstvo vanjskih poslova.

Gotovo 1500 njih je prošlog tjedna uputilo otvoreno pismo u kojem osuđuju rat u Ukrajini. Zatražili su povlačenje ruskih snaga iz Ukrajine, prekid granatiranja ukrajinskih gradova i početak “poštenih pregovora”.

Moskovsko sveučilište nije prvo koje je čvrsto stalo uz Putina i rusku invaziju. Jučer je objavljeno da Sveučilište u Sankt Peterburgu izbacuje studente koji su privedeni tijekom brojnih antiratnih prosvjeda koji se od početka rata održavaju u tom gradu i diljem Rusije. Za sada se govorilo o 13 studenata, uključujući i studenticu koja je prosvjede pratila kao novinarka te je unatoč novinarskoj iskaznici uhićena. Danas je, pak, objavljena snimka studenata koji su prisiljeni -plesom – javno podržati rusku vojsku u jednom šoping centru.

Foto: SCREENSHOT TWITTER