Švedska uvodi drastične promjenu u borbi protiv korone: Premijer poručio da će biti još gore

Švedska uvodi drastične promjenu u borbi protiv korone: Premijer poručio da će biti još gore

Švedski premijer Stefan Löfven rekao je u ponedjeljak da se broj ljudi koji se smiju okupljati smanjuje na 8 s dosadašnjih tristo.

“Bit će još gore, preuzmite odgovornost i svoju obvezu u zaustavljanju zaraze. Učinite to zbog sebe i zbog Švedske”, dvaput je, naglašavajući svaku riječ, ponovio švedski premijer Stefan Löfven u današnjem dramatičnom i iznenadnom obraćanju javnosti. Pritom je najavio da njegova vlada od 24. studenoga uvodi dosad najstrožu mjeru za suzbijanje pandemije koronavirusa – na javnim okupljanjima može sudjelovati maksimalno osam osoba. Dosad su bili dopušteni skupovi do 300 osoba. Sljedeće dvije mjere o kojima se razmišlja su preporuka da se ne putuje izvan domicilne regije i da nakon novogodišnjih praznika sve gimnazije i visokoškolske ustanove prijeđu na online nastavu. Obje su mjere bile uvedene tijekom proljetnog prvog vala.

Također, kako piše Local.se, oni koji prekrše mjere i organiziraju veće događaje mogu biti novčano kažnjeni ili čak mogu završiti u zatvoru do šest mjeseci, javlja Index.

Švedska je privukla međunarodnu pažnju svojim nerestriktivnim mjerama kojima je odgovorila na pandemiju, odbacujući zatvaranje i oslanjajući se na preporuke.

Foto: EPA/Hina