Tajnoviti zrakoplov u Caracasu: Venezuelanski diktator uz pomoć Rusa prodaje zlato iz državne riznice

Tajnoviti zrakoplov u Caracasu: Venezuelanski diktator uz pomoć Rusa prodaje zlato iz državne riznice

Socijalistički vladar Venezuele, Nicolas Maduro, suočen s mogućnošću da vrlo skoro bude svrgnut s trona, odlučio se na očajnički potez. Prema Reutersu, namjerava prodati 15 tona zlata iz svoje državne riznice za što bi mogao dobiti nešto manje od milijardu dolara.

I kupac se već zna. Riječ je o Ujedinjenim Arapskim Emiratima, zemlji prebogatoj naftom baš kao što je i Venezuela. Poznat je i posrednik u tom poslu. To su Rusi čiji je tajnoviti zrakoplov iz zračne luke u Caracasu navodno treba prebaciti to zlato do Dubaija.

Dakako, za ovakve operacije je teško dobiti izravnu potvrdu. Madurove vlasti su zadnjih dana zabavljene slanjem prijetnji Amerikancima, odnosno kako ih nazivaju, imperijalistima, u kojima im poručuju da bi im Venezuela mogla postati novi Vijetnam. Iz Washingtona im pak ne ostaju dužni.

John Bolton, savjetnik predsjednika SAD-a Donalda Trumpa, optužio je Madura za krađu nacionalne imovine dodavši kako pretpostavlja da tim zlatom plaća pomoć Rusiji. „On krade resurse naroda da bi platio rusku intervenciju“, napisao je Bolton na Twitteru.

Reuters je inače objavio, pozivajući se na visoko pozicionirane izvore u Caracasu, da Središnja banka Venezuele namjerava prodati ne samo spomenutih 15, nego 29 tona zlata. SAD je taj potez nazvao pljačkom i upozorio Rusiju i druge zemlje da se ne upuštaju u takvu trgovinu.

Rusija je opovrgnula te navode kao i one da se u njenim riznicama nalazi 30 tona venezuelanskog zlata koje se namjerava prevesti u Dubai, a potom se novac predati Madurovoj ekipi na vlasti koja se zbog očajne situacije u koju su doveli tu naftom prebogatu zemlju, raspada.

Trenutno traje borba između Madura i čelnika parlamenta Juana Guaida, koji se prošli tjedan proglasio privremenim predsjednikom, tko će dobiti vojsku na svoju stranu. Zadnjih dana Maduro stalno hodočasti po vojarnama gdje trči i vježba s vojnicima ne bi li zadržao potporu vojnog vrha, ali i Guaido navodno održava tajne sastanke s njima kako bi prišli njemu, ili barem ostali neutralni u predstojećem političkom prevratu koji se sprema.

Nakon što su najprije SAD, a potom i brojne druge zemlje, uključujući i Europsku uniju priznale Guaida kao privremenog predsjednika uz uvjet da nakon odlaska Madura organizira slobodne izbore, sada je u zemlji neizvjesna situacija.

U jednom dijelu Caracasa održavaju se prosvjedi oporbe, ali u drugom dijelu i vlast upriličuje okupljanja svojih pristaša. Čuju se teške riječi i optužbe, ali zasada uglavnom sve ostaje na tome. Otvorenog sukoba nema i nije jasno do kada može potrajati ovakvo stanje.

Rusi, koji su stali na Madurovu stranu i zbog velikih ulaganja koja imaju u toj zemlji, drže da je u pitanju državni udar jer se smjenjuje legalno izabranog predsjednika. No Zapad je na stajalištu kako zadnji izbori na kojima je Maduro pobijedio nisu bili slobodni te traže njegovo odstupanje.

Sve više zemalja priključuje se priznanju oporbenog čelnika za privremenog predsjednika. Socijalističke vlasti su tu naftom prebogatu zemlju dovele u takvo stanje bijede da se očito više nikome ne da čekati da se ta korumpirana i nesposobna vlast uruši sama od sebe.

S obzirom na taj kontekst i priča o prodaji zlata iz državne riznice vjerojatno treba biti dodatni vjetar u leđa onima koji žele odlazak Madura, čelnika kojeg je njegov prethodnik Hugo Chavez, prije smrti odredio za svog nasljednika. Maduro je inače u politiku ušao kao sindikalni aktivist, a po zanimanju je bivši vozač autobusa, koji nije završio ni srednju školu.

Neki politički analitičari ne isključuju ni mogućnost vojne intervencije u toj zemlji u kojoj bi na suprotnim stranama mogle biti SAD i Rusija, iako zapadne sile pokušavaju „nagovoriti“ Madura i desetak njegovih suradnika, da sami odu s vlasti kako bi sve prošlo na miran način.

Foto: Miguel Guti/EPA