Talibani pretukli žene koje su radile za talijanske humanitarce

Talibani pretukli žene koje su radile za talijanske humanitarce

Talibani su prošlog vikenda pretukli na desetke afganistanskih žena i aktivistica koje rade za talijansku dobrotvornu organizaciju Pangea.

“Talibani su pretukli žene koje su radile za Pangeu”, priopćili su talijanski humanitarci.

“Fotografije njihovih ozljeda i modrica slomile su nam srce”, dodaje Pangea.

“Talibani su pretukli žene koje su radile za Pangeu”, priopćili su talijanski humanitarci, prenosi novilist.hr.

“Fotografije njihovih ozljeda i modrica slomile su nam srce”, dodaje Pangea.

Pangea, koja je desetinama tisuća afganistanskih žena pomogla u osiguravanju egzistencije u posljednjih 20 godina, rekla je da radi non-stop kako bi svojim radnicima u Kabulu i njihovim obiteljima pomogla da stignu do zračne luke.

“Bili su to teški dani”, dodala je dobrotvorna organizacija.

Žene u osoblju Pangee i njihove obitelji satima su bile zarobljene u gomili, bez vode i sa svojom vrlo malom djecom u naručju.

Pangea je rekla da su djeca “svjedočila brutalnim prizorima nasilja i da se jako boje”.

Žene su nacrtale “P” na zapešću kako bi ih prepoznali talijanski vojnici koji u kabulskoj zračnoj luci pomažu u evakuaciji talijanskih diplomata te obitelji njihovih afganistanskih pomoćnika kojima prijeti odmazda talibana.

Zrakoplov s više od 200 afganistanskih izbjeglica koji su pomagali talijanskoj misiji u zemlji sletio je u ponedjeljak u Rim, objavile su vlasti, a očekuje se očekuje da će ih tijekom dana stići još 400.

Do danas je Rim evakuirao oko 2.500 Afganistanaca. Talijanska vlada rekla je da će “zaštititi afganistanske građane koji su nam pomogli u našoj misiji”.

Ministar vanjskih poslova Luigi Di Maio naglasio je važnost sastanka G7 i dodao da će to uključivati ​​i Rusiju, Kinu i Indiju, koje, prema riječima ministarstva vanjskih poslova, “predstavljaju ključnu točku u ukupnoj strategiji”.