Trump u velikim problemima zbog “ubrizgavanja dezinficijensa”: Hoće li ga ovaj nevjerojatan gaf stajati izbora?

Trump u velikim problemima zbog “ubrizgavanja dezinficijensa”: Hoće li ga ovaj nevjerojatan gaf stajati izbora?

Twitter je u petak objavio da videosnimke, na kojima američki predsjednik Donald Trump sugerira da bi se protiv koronavirusa možda moglo boriti ubrizgavanjem dezinficijensa oboljelima od koronavirusa, ipak ne krše politiku te društvene mreže glede dezinformacija o covidu-19.

Glasnogovornik Twittera je agenciji Reuters odgovorio kako izjavu američkog predsjednika smatraju željom za pronalaskom lijeka za covid-19, a ne doslovnim pozivom ljudima da si ubrizgavaju dezinficijens,  javlja Novi list.

Twitter je ranije objavio da mu je prioritet uklanjanje dezinformacija o covidu-19 koje bi mogle nanijeti štetu, ali da neće reagirati na svaku objavu koja sadrži nepotpune ili sporne informacije o toj bolesti.

Društvena mreža je u svom pravilniku o dezinformacijama ustvrdila da je proširila definiciju štete na sve što se protivi uputama zdravstvenih autoriteta. Trump je na tiskovnoj konferenciji u Bijeloj kući rekao kako bi bilo “zanimljivo” provjeriti može li dezinficijens ubiti virus u organizmu kao što ga ubija vani.

“Vidim da dezinficijensi ubiju virus u minuti. Jednoj minuti. Postoji li način da učinimo nešto tako, da ubrizgamo dezinficijens pacijentima, nešto poput čišćenja?”, rekao je Trump i ustvrdio da “dezinfekcijsko sredstvo, kad dođe do pluća, to ima ogroman učinak”.

“Bilo bi zanimljivo to provjeriti. Meni zvuči zanimljivo”, rekao je čelnik Sjedinjenih Država. Liječnici, zdravstveni stručnjaci i proizvođači sredstva za čišćenje su nakon te izjave pozvali ljude da ne piju i ne ubrizgavaju sredstva za čišćenje. Trump je kasnije rekao da je njegova izjava sarkazam, a Bijela kuća objavila da su njegove riječi izvučena konteksta i poručila ljudima ne čine ništa bez savjeta liječnika.

Foto: Jim Lo Scalzo/EPA/Hina

Facebook Comments