U portazi za “bijelim zlatom”: Zašto je Angela Merkel odabrala Srbiju i Albaniju?

U portazi za “bijelim zlatom”: Zašto je Angela Merkel odabrala Srbiju i Albaniju?

Na tiskovnoj konferenciji tijekom oproštajnog posjeta Angele Merkel Beogradu prilično iznenađujuće otvorena je tema uključenja Njemačke u eksploataciju litija u Srbiji. Naime petnaest godina nakon što je u zapadnoj Srbiji otkriveno veliko nalazište te rude koja se, među ostalim, koristi za proizvodnju baterija za električne automobile, eksploatacija litija postala je zapaljiva ekološko-ekonomska tema.

Godine 2004. otkriveno je veliko nalazište litija i bora u okolici srpskog grada Loznice, smještenog uz granicu s BiH, a geolozi su procijenili da bi se na toj lokaciji moglo nalaziti i do deset posto svjetskih zaliha spomenutih ruda.

Njihovu eksploataciju Srbija je povjerila britansko-australskoj korporaciji Rio Tinto, a predsjednik Srbije Aleksandar Vučić najavio je da će toj tvrtki biti predano 95 posto jadarita (minerala u čijem sastavu su spomenute rude), pod uvjetom da u tom dijelu zemlje otvore tvornicu baterija za električne automobile, javlja Tportal.

Očekivano, najava eksploatacije ruda uznemirila je lokalne ekološke aktiviste s Drine te su zbog tog pitanja uzbunili cijelu zemlju i organizirali niz prosvjeda. Ponajveći je bio Ekološki ustanak, održan proteklog vikenda pred zgradom Skupštine Srbije u Beogradu, tijekom kojeg su izbili i manji sukobi s taksistima.

U međuvremenu, Njemačka je u više navrata naglašavala da se najveće rezerve litija u Europi nalaze upravo u toj zemlji, u području gornjeg toka Rajne. Prema procjenama Njemačkog instituta za geologiju i prirodne resurse (BGR), voda u toj oblasti sadrži i do 400 mg litija po litri, a rezerve odgovaraju 16 milijuna tona litij-karbonata, što bi ‘napunilo’ baterije više od 400 milijuna električnih automobila.

Kako se velike rezerve litija nalaze i u Albaniji, dio javnosti povezuje činjenicu da je Merkel za svoj oproštajni posjet odabrala Beograd, odnosno Tiranu, s pokušajem Njemačke da zagospodari europskim tržištem ‘bijelog zlata’. Stoga su novinari u Beogradu pitali Angelu Merkel je li Njemačka zainteresirana za srpski litij, što je ona i potvrdila.

‘Njemačka je, kao i druge države, zainteresirana za litij u Srbiji. Imamo velik broj investicija u području autoindustrije u Srbiji, a svi znamo koliko je litij važan za buduću mobilnost i za baterijske ćelije. ‘Srbija ima nešto što zbilja vrijedi, ali postoji zabrinutost oko toga hoće li eksploatacija biti u skladu s ekološkim standardima. Mislim da EU ima dobre standarde, države članice će se sigurno baviti time jer je klimatska neutralnost u Europi zbilja važno pitanje’, rekla je Merkel.

Njezine riječi prisnažio je srpski predsjednik Aleksandar Vučić istaknuvši da su za litij u Srbiji zainteresirane mnoge zemlje, no da će se eksploatacija vršiti u skladu s najvišim ekološkim standardima.

Foto: Hina