Ukrajinski novinar izborio se da uputi pitanje Lavrovu. “Osim žitarica, koju ste još robu ukrali iz Ukrajine i kome ste je prodali?”

Ukrajinski novinar izborio se da uputi pitanje Lavrovu. “Osim žitarica, koju ste još robu ukrali iz Ukrajine i kome ste je prodali?”

Ukrajinski novinar iskoristio je posjet ruskog ministra vanjskih poslova Sergeja Lavrova Ankari kako bi ga suočio s pitanjem o izvozu žitarica iz Ukrajine. Podsjetimo, Lavrov je jučer boravio u Turskoj na pregovorima o uspostavi sigurnih koridora za ukrajinski izvoz žitarica, prenosi N1.

Konferencija za novinare Lavrova i njegovog turskog kolege Mevlüta Çavuşoğlua bližila se kraju, a novinar Muslim Umerov nije mogao postaviti pitanje unatoč ponovljenim pokušajima. Ustao je i izravno se obratio Lavrovu.

“Ja sam s ukrajinske javne televizije, apsolutno želim postaviti pitanje!” rekao je. “Osim žitarica, koju ste još robu ukrali iz Ukrajine i kome ste je prodali?” pitao je Lavrova.

Lavrov je, smiješeći se, odgovorio: “Vi Ukrajinci uvijek ste zabrinuti oko toga što možete ukrasti i mislite da svi tako razmišljaju. Naši ciljevi tamo su jasni, želimo spasiti ljude od pritiska neonacističkog režima. Ne ometamo isporuku žita. Da bi žito moglo napustiti luke, gospodin Zelenski mora dati naredbu, to je sve”, odgovorio je Lavrov.

Umerov je kasnije medijima rekao da je tijekom cijele presice držao ruku u zraku kako bi postavio pitanje, ali je shvatio da mu organizatori “ne daju da govori”, pa je odlučio ubaciti se, piše Index.

“Preuzeo sam rizik da ometam konferenciju za novinare jer cijela Ukrajina čeka odgovor na ovo pitanje”, rekao je.

Lavrov optužuje Ukrajinu

Lavrov je rekao da je na Ukrajini da riješi problem nastavka izvoza žita deminiranjem luka. Dodao je da ruska strana ne mora učiniti ništa jer je već dala potrebna obećanja. “Svakodnevno govorimo da smo spremni zajamčiti sigurnost brodova koji budu kretali iz ukrajinskih luka prema Bosporu, spremni smo to učiniti u suradnji s našim turskim kolegama”, rekao je.

“Da bi se riješio problem, jedino što je potrebno je da Ukrajinci puste brodove iz svojih luka, ili njihovim deminiranjem ili označavanjem sigurnih koridora, ništa više nije potrebno”. Moskva niječe da je odgovorna za međunarodnu prehrambenu krizu i tvrdi da su krive zapadne sankcije Rusiji.

Lavrov je rekao da je glavni problem u tome što je ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski “kategorički odbio” riješiti problem miniranih luka. “Ako su sada promijenili stajalište, tada na našoj strani nema komplikacija, vidjet ćemo kako preliminarni dogovori o kojima smo razgovarali jučer i danas mogu biti provedeni u praksi.”

Lavrov je rekao kako cijeni turska nastojanja u potrazi za rješenjem situacije.

Foto: Hina