Ukrajnici napali sjedište Crnomorske flote na Krimu: Dron je letio prenisko, Rusi ga nisu uspjeli srušiti

Ukrajnici napali sjedište Crnomorske flote na Krimu: Dron je letio prenisko, Rusi ga nisu uspjeli srušiti

Ukrajina je jutros napala sjedište Crnomorske flote na Krimu! I, kako se čini, napad je bio uspješan, to su priznali i Rusi. Iz luke u Sevastopolju suklja crni dim, a napad je izveden dronom. Navodno su Rusi svim snagama pokušali srušiti bespilotnu letjelicu, ali njihovi pokušaji bili su uzaludni.

Guverner Sevastopolja Mikhail Ravožev potvrdio je napad, napisavši na Telegramu:

– Nažalost, dron nije oboren. Nisko je letio, nismo uspjeli. Nije bilo žrtava!

Rusija je izvijestila o novim napadima ukrajinskih dronova na mete pod kontrolom Rusije, što je, kako piše Reuters, još jedan dokaz o sposobnosti ukrajinske vojske da napada ruske snage koje se nalaze daleko od prve linije fronte. U najnovijoj procjene zapadnih obavještajaca stoji da su Ukrajinci čak polovicu zračnih snaga Crnomorske flote učinili beskorisnima.

S druge strane, ruske agencije RIA i Tass, pozivajuće se na dužnosnike Krima, javljaju da je u petak navečer napadnuta meta u blizini luke Jevpatorije na zapadu Krima, te da su Rusi uspjeli srušiti čak šest bespilotnih letjelica. Također, pišu da je iznad najvećeg krimskog grada Sevastopolja srušen neodređeni broj dronova, javlja Jutarnji list.

Kijev i Moskva također se međusobno optužuju za planiranje provokacija u postrojenju. Ukrajina je objavila da ruske snage planiraju isključiti postrojenje iz ukrajinske električne mreže i povezati ga s ruskom.

Kremlj je priopćio da su Putin i Macron naglasili važnost što skorijeg slanja delegacije Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) u elektranu.

2Fsvijet%2F

Putin je potvrdio spremnost Rusije da inspektorima IAEA-e pruži potrebnu pomoć, tvrdi Kremlj.

Elizejska palača je navela da je Putin prihvatio da misija IAEA-e ide kroz Ukrajinu, a ne kroz Rusiju.

Predsjednik Putin pristao je “preispitati početni zahtjev Moskve” da takva misija prođe kroz Rusiju, priopćilo je francusko predsjedništvo.

“On je prihvatio da ona (ide tamo) poštujući ukrajinski suverenitet i stoga prolazi kroz Ukrajinu pod vladinom kontrolom”, dodao je Elysée, ističući da je to bio zahtjev Kijeva kao i Pariza. “To je potpuno potrebno, legitimno, bitno iz razloga ukrajinskog suvereniteta”, poručilo je francusko predsjedništvo.

Ruski je predsjednik Macronu govorio i o preprekama izvozu ruske hrane i gnojiva na svjetska tržišta, priopćio je Kremlj.


Ruski predsjednik Vladimir Putin upozorio je francuskog kolegu Emmanuela Macrona da bi granatiranje nuklearne elektrane Zaporižja, za što optužuje Kijev, moglo rezultirati katastrofom velikih razmjera.

Moskva i Kijev međusobno se optužuju za granatiranje najveće europske nuklearne elektrane koju je Rusija zauzela u ožujku, ali njome još uvijek upravljaju ukrajinski tehničari.

Samo dva od šest reaktora u postrojenju rade.

“Vladimir Putin je posebno naglasio da je sustavno ukrajinsko granatiranje područja nuklearne elektrane Zaporižja stvorilo opasnost od katastrofe velikih razmjera koja bi mogla dovesti do radijacijske kontaminacije golemog teritorija”, priopćio je Kremlj, opisujući sadržaj poziva s francuskim predsjednikom.

Kremlj navodi da je Macron inicirao taj razgovor, prvi od 28. svibnja.

Na slici: Ilustracija

Foto: Hina