Veliki ispraćaj Da Vincija: Tko je heroj Ukrajine kojemu se poklonio i predsjednik Zelenski

Veliki ispraćaj Da Vincija: Tko je heroj Ukrajine kojemu se poklonio i predsjednik Zelenski

“Da Vinci, heroj Ukrajine, dragovoljac, čovjek-simbol i čovjek-hrabrost – Dmitro Kotsjubailo – poginuo je danas u borbi. Borac 67. zasebne mehanizirane brigade, zapovjednik bataljuna, poginuo je u bitci kod Bahmuta, u bitci za Ukrajinu”.

Tim se riječima prije tri dana ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski prije tri dana oprostio od 26-godišnjeg Dmitra Kostjubaila, kodnog imena ‘Da Vinci‘, zapovjednika ukrajinskih dragovoljačkih snaga koji se za Ukrajinu borio od prvog sukoba 2014. godine, a koji je prije tri dana poginuo u bitci kod Bahmuta.

Danas je u Kijevu održan veliki ispraćaj ovog ukrajinskog borca, kojem su prisustvovale tisuće ljudi, ali i predsjednik Zelenski te finska premijerka Sanna Marin, koja boravi u posjetu Kijevu.

Kako je povodom njegove pogibije prije tri dana pisao magazin Forbes, Kostjubailo je dobitnik najvećeg ukrajinskog priznanja pod nazivom ‘Heroj Ukrajine‘ i uvršten je na Forbeseov popis Ukrajinaca mlađih od 30 godina kao ‘Lice budućnosti‘, onaj “koji će obnoviti zemlju”, javlja Jutarnji list.

Kotsjubailo, kodnog imena ‘Da Vinci‘, služio je kao kapetan dragovoljačke bojne pod nazivom “Desni sektor”, ali se nikada nije pridružio regularnim ukrajinskim oružanim snagama. Kako piše Independent, Kostjubailo je bio najmlađi zapovjednik bataljuna u ukrajinskim snagama i bio je poznat po svojoj hrabrosti te je dugo godina bio jedna od glavnih meta Rusa. Bio je vođa jedne od najkontroverznijih oružanih skupina u zemlji i posljednja je ukrajinska žrtva visoke razine zapovijedanja u žestokim borbama kod Bahmuta. Poginuo je tijekom granatiranja u tom gradu, koji je mjesecima u fokus kontinuirane ruske ofenzive.

Zapovjednik kontroverznog ‘Desnog sektora‘

Kostjubailo je postao poznat u Ukrajini po svojoj ulozi u sedmogodišnjem ratu protiv separatista koje podržava Moskva u istočnoj ukrajinskoj regiji Donbas, a njegova je reputacija zvezana uz borbu na prvoj liniji dodatno narasla od početka ruske invazije punog opsega. S druge strane, Moskva ga je povezivala s neonacističkim i fašističkim stavovima i vezama. “Visokorangirani ukrajinski nacionalist je likvidiran. Riječ je o Dmitru Kotsjubailu, kodnog imena ‘Da Vinci‘, vatrenom pristaši i jednom od vođa ‘Desnog sektora‘ zabranjenog u Rusiji i sa statusom terorističke organizacije”, objavljeno je na jednoj prokremaljskoj internetskoj stranici.

“Desni sektor” jedna je od najpoznatijih i najkontroverznijih oružanih skupina proizašlih iz žestokih uličnih sukoba tijekom prosvjeda na Majdanu, u kojima je svrgnuta vlada proruskog predsjednika Viktora Janukoviča 2014. godine. Ova je skupina nastavila igrati istaknutu ulogu u sukobu koji je uslijedio protiv separatista na istoku i kako se sukob odugovlačio postali su, navodi novinar Independenta Kim Sengupta, predmet mržnje svjih ukrajinskih i ruskih neprijatelja. U Prvih šest mjeseci borbi koje su se tada odvijale, “Desni sektor” je bio jedna od tri najčešće spominjane skupine u ruskim medijima.

Sengupta navodi da je proveo neko vrijeme s ovom vojnom skupinom u Donbasu prošle godine nakon početka invazije Vladimira Putina, koji je ponavljao da je jedan od glavnih ciljeva ‘specijalne vojne operacije‘ tzv. denacifikacija Ukrajine. Borci “Desnog sektora” izrugivali su se s Putinovim tvrdnjama da iskorjenjuje fašizam, rekavši da je to jedan od njegovih lažnih izgovora za pokretanje rata.

Skupina je isprva nastala kao savez radikalnih nacionalističkih organizacija. Neke od njih, uključujući onu pod nazivom “Bijeli čekić”, naknadno su protjerani. Drugi, poput “Patriota Ukrajine”, napustili su skupinu s razlogom što se navodno ‘razvodnila‘ njezina militantnost. Kotsjubailo je u razgovoru s novinarom Independenta inzistirao na tome da su uloženi veliki napori kako bi se spriječilo da se među njima nađu osobe s nacističkim, fašističkim ili rasističkim stavovima.

Nadjenuo si je kodno ime “Da Vinci” zbog svog divljenja renesansnom geniju Leonardu da Vinciju tijekom studija umjetnosti. “Sviđala mi se njegova maštovitost i invencija, prihvaćanje novih ideja. Ne možete se diviti takvim stvarima i biti netolerantni rasist”, rekao je.

Nakon što je rat završio, rekao je Kotsjubailo, njegov je cilj bio pokušati voditi “normalan život” sa svojom partnericom Alinom Mihajlovom, bivšom aktivisticom i zastupnicom u gradskom vijeću Kijeva, koja je također služila na bojištu. No, smatrao je da bi normalan život ljudima poput njega bio nemoguć jer bi uvijek bili meta neprijateljskih propagandnih kampanja.

Na slici: Da Vinci i njegova partnerica Alina Mihajlova

Foto: Twitter