Mamićevci definitivno gube Dinamo: Plenković gura jednog veterana u vodstvo kluba?

Mamićevci definitivno gube Dinamo: Plenković gura jednog veterana u vodstvo kluba?

Što čeka Dinamo u idućim mjesecima i je li se klub zauvijek riješio Zdravka Mamića? Iako mnogi – pa i Bad Blue Boysi – jučerašnji rasplet vide kao pobjedu struje Mirka Barišića, borba za prevlast u Maksimiru teško da je završila. Klub bi ipak trebao ući u mirnije razdoblje, no vrlo brzo navijači će od Barišića očekivati konkretne poteze. Zdravko Mamić se pak o sinoćnjoj skupštini ne oglašava.

Četiristotinjak Bad Blue Boysa pad kvoruma, do kojeg je došlo nakon što su “mamićevci” napustili sinoćnju Skupštinu Dinama, doživjelo je kao svoju pobjedu.

No Mirko Barišić, koji ostaje u sedlu kao predsjednik Kluba, nije govorio o pobjedi. Štoviše:

„Razočaran sam što smo mi takvo društvo da se moralo dogoditi, ali da li mi odgovara, slušajte ne bih rekao. To nije bilo u nikakvim našim predviđanjima, ali klub neće stati, klub ide dalje.“

Jasno da ovakav rasplet ipak više odgovara “barišićevcima”. Uostalom, kod suprotnih redova primjetno je bilo više gorčine, javlja Dnevnik.hr.

Plenković podržava Mladena Vedriša?

“Žalosno je, ovo je žalosno, ovo je poraz Dinama, ovo je poraz Dinama“, ponavljao je Damir Zorić, kojeg se smatra predvodnikom Mamićeve struje u Zagrebu.

Dinama, koji je odavno i važno političko pitanje – baš ulazak Mladena Vedriša u vodstvo kluba navodno zagovara državni vrh.

„Ovo je ‘the second best’, ovo je drugo najbolje rješenje da klub ipak funkcionira. Jer ovo zadnje razdoblje je sve teže bilo funkcionirati. Kad kažem da je to najbolje rješenje, mislim da se u kratkom vremenu moraju dokumenti prilagoditi stvarnosti, potrebama kluba.“

nače, Zorić i društvo Skupštinu su napustili zbog novih povjerenika. Od njih osam, sedmerica su iz navijačkih krugova i, jasno, protiv Zdravka Mamića.

„I njih Skupština treba verificirati, a ispalo je sada da su oni sami sebe verificirali. I što ćemo mi tu, mi tu nismo potrebni? Ako oni mogu sami sebe izabrati, ako oni sami sebe mogu verificirati, mi tu nećemo sudjelovati“, poručuje Zorić.

Mamićevci u idućem razdoblju ni na koji način neće sudjelovati ni u radu Kluba.

Dinamo naime nastavlja voditi Mirko Barišić kao predsjednik Kluba, te Vlatka Peras kao predsjednica Uprave, uz Darija Šimića – želju navijača – kao novog člana Uprave. Najkasnije do sutra, Dinamo će u Upravu imenovati još jednog ili dva člana.

Jer sutra istječe mandat Izvršnom odboru, koji je dosad imao 13 članova, te Nadzornom odboru koji je imao 3 člana.

Maksimirski klub funkcionirat će odsad bez tih dvaju klupskih tijela. Sve do iduće Skupštine, koja će sigurno biti u prosincu, a moguće i prije – ako dođe do Izvanredne skupštine koju određuje predsjednik Barišić. Djeluje da on nema potrebe za žurbom, ali konkretne stvari očekuju navijači. Najprije po pitanju Statuta kluba i slobodnim izborima.

Konačno je Mirko Barišić sinoć konkretno progovorio o tome:

„Da ljudi, prijatelji Dinama, koji vole Dinama, dođu u priliku da mogu kandidirati, da mogu biti birani u upravljačka tijela, a da toj novi Statut stvori jednu platformu, da se Dinamo može modernizirati, da ne robuje i da on mora biti, da je to jedna Udruga, nego da bude jedan moderni klub, demokratski, gdje će se dobiti titulara… Zašto ne bi bio, klub svojih navijača, prijatelja, to se da financijski omogućiti?“ kazao je Barišić.

Hoće li Dinamo doista konačno postati ono što, za vrijeme simbioze Barišić-Mamić nije bio? I je li Zdravko Mamić doista doživio konačan pad? Iz Hercegovine ni glasa, na naš upit za gostovanje u Dnevniku, Mamić je kratko odgovorio:

„Hvala, nisam zainteresiran. Lp.“

U ovoj borbi kao predstavnik Mamićeve struje označen je Damir Zorić, koji je ovako odgovorio na pitanje što će dalje:

„Ne znam što ću napraviti. Ne zarađujem svoj kruh u Dinamu. Ja samo sebi tu tovarim probleme. Ja od Dinama nemam ni lipe. Nisam ja vezan profesionalno za Dinamo, da bih ja uništavao svoje zdravlje. Ja volim Dinamo, ja želim da je dobar, ja želim da je prvi, ali ovako, bojim se…“

Eventualnim gubitkom svog najodanijeg, a neki će reći i najsposobnijeg suradnika, Mamić bi doživio novi težak udarac. Ali borba za Dinamo svejedno je daleko od gotove.

Naslovna fotografija: Mirko Barišić

Foto: Hina