Vučićeva premijerka likuje: I Anto Nobilo je priznao da je počinjen zločin

Vučićeva premijerka likuje: I Anto Nobilo je priznao da je počinjen zločin

Premijerka Ana Brnabić zahvalila se u ime Vlade Srbije srpskom tužiteljstvu na pokretanju optužnice protiv četiri visoka dužnosnika Hrvatske vojske, kao i predsjedniku Srbije što je, kako navodi, inzistirao da se ovaj zločin ne zaboravi.

Brnabić je u priopćenju navela da joj je, kao predsjednici Vlade Srbije, dužnost da podsjeti sve u Srbiji, ali i u Hrvatskoj, Bosni i Hercegovini i Europskoj uniji, “za koga i za kakvu pravdu se bore predsjednik Aleksandar Vučić i država Srbija”.

“Govorim o podizanju optužnice protiv kukavica i monstruma koji su prije 27 godina iz zraka, na teritoriju druge države, ubijali djecu i starce u bijegu, koji su samo nekoliko sati prije toga izgubili svoje kuće i sve što su na svijetu imali. Ovaj prethodni zločin – najveće etničko čišćenje u Europi nakon Drugog svjetskog rata, uslijed kojeg su se ovi ljudi našli u izbjeglištvu (za koji, također, nitko nije odgovarao), izgleda nije bio dovoljan. Bilo je potrebno sustići kolonu staraca, žena i djece avionima i granatirati ih, kako bi se osiguralo da se oni nikada ne vrate“, navela je Brnabić, javlja N1.

Predsjednica Vlade Srbije je u priopćenju navela i da su “kolonu izbjeglih Srba s područja Like i Dalmacije, 7. kolovoza 1995. godine, na magistrali Bosanski Petrovac – Ključ, u mjestu Kapljuh, selo Bravsko, napali hrvatski ‘migovi’ i za manje od dvije minute ubili najmanje 13 ljudi, od kojih je šestero djece”.

“Ubijena je Darinka Drča (68) i njen unuk Jovica koji je imao samo šest godina. Ubijena je Mirjana Dubajić koja je tada imala 21 godinu. Ubijeni su brat i sestra, Žarko i Nevenka Rajić. Žarko je imao devet godina, a Nevenka 11. Ubijen je i Krstan Vuković (44) i njegov sin Darko koji je imao 13 godina. Ubijen je Mirko Stelja (34) i njegov otac Branko, koji je imao 72 godine. Ubijena je i Milka Kovačević, žena od 83 godine. Ranjeno je blizu 50 civila, među kojima, također, veliki broj djece”, navela je Brnabić.

Brnabić dodaje da je “dugih 27 godina prošlo, a da niko nije našao za shodno da reagira, sudi organizatorima i počiniteljima, zločincima koji su ubijali djecu u izbjegličkoj koloni, na teritoriju druge države”.

“Kada je Srbija to konačno učinila, 27 godina kasnije, čujemo prijetnje”, kazala je premijerka Srbije.

“Bit će nam blokiran europski put, da se opametimo ili nikada nećemo ući u Europsku uniju, da naš predsjednik treba odgovarati – valjda zato što se drznuo tražiti pravdu za Jovicu, Žarka, Nevenku, Mirka, Darka, Darinku? Prema njihovom mišljenju, Aleksandar Vučić treba odgovarati zato što je napravio državu koja je dovoljno jaka i ozbiljna da se sjeća svojih nevinih žrtava i traži pravdu za njih”, smatra ona.

Brnabić naglašava da “europska vrijednost nije zaštita ubojica djece i staraca, a nije ni prijetnja onima koji traže pravdu”.

Brnabić je istaknula da je i hrvatski odvjetnik Ante Nobilo potvrdio da je zločin počinjen pa je citirala njegove riječi: “Osnovna je stvar da naše moralno pravo za prigovaranje Srbiji slabi ako znamo da je ovaj zločin zaista počinjen, da su avioni hrvatske vojske zaista granatirali civilnu kolonu… Moramo početi od toga da smo mi u grijehu i da smo napravili propust i sad smo objektivno u problemu”.

Foto: Hina