WHO najavljuje okončanje pandemije, “primirje” i “trajni mir” s koronavirusom

WHO najavljuje okončanje pandemije,  “primirje” i “trajni mir” s koronavirusom

Dvije godine nakon izbijanja pandemije covida-19, Europa bi mogla ući u ‘duže mirno razdoblje’ zahvaljujući visokoj cijepljenosti stanovništva, blažoj varijanti omikron i kraju zime, poručili su iz Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) u četvrtak.

Hans Kluge, čelnik europskog ogranka WHO-a, na redovitoj konferenciji za novinare rekao je da bi upravo navedena tri razloga mogla dovesti do povoljnije situacije s koronavirusom, prenosi tportal.

‘Taj kontekst, kakav dosad u pandemiji nismo iskusili, pruža nam mogućnost dugog razdoblja mira’, rekao je Kluge novinarima, dodajući da bi to razdoblje veće zaštite trebalo gledati kao ‘primirje’ koje će nam donijeti ‘trajni mir’.

Ipak, upozorio je da će se taj optimistični scenarij ostvariti samo ukoliko europske države nastave s kampanjama cijepljenja te intenziviraju nadzor i detekciju novih varijanti koronavirusa.

Pozvao je zdravstvene vlasti da zaštite rizične skupine stanovništva i promiviraju individualnu odgovornost.

Prošlog tjedna u europskoj regiji WHO-a, koja obuhvaća 53 zemlje, uključujući i neke u središnjoj Aziji, registrirano je oko 12 milijuna novih slučajeva zaraze – najviše od početka pandemije.

Foto: Hina