Dijaspori dobro ide: Koliko ima Hrvata na popisu 250 najbogatijih Australaca?

Dijaspori dobro ide: Koliko ima Hrvata na popisu 250 najbogatijih Australaca?

Najveći australski dnevni list, The Australian, uvrstio je četiri hrvatske obitelji na popis 250 najbogatijih Australaca. Na Forbesovom popisu 50 najbogatijih Australaca nalaze se tri hrvatske obitelji. Riječ je o obiteljima Perich iz Sydneya, Sarich iz Pertha te Domazet iz Canberre.

Tony i Ron Perich iz Sydneya su na 49. mjestu s kapitalom od 1,59 milijardi dolara; Ralph Sarich iz Pertha na 97. mjestu s 978 milijuna dolara te obitelj Domazet: sin Jure Domazet na 180. i otac Ivan Domazet na 181. mjestu, svaki po 560 milijuna dolara.

Australska priča najbogatijih australskih Hrvata s kapitalom od 1,59 milijardi dolara Tonija (79) i Rona Pericha (76) iz Sydneya, započela je davne 1938. kada su im roditelji Kolombo i Julia Perich emigrirali iz Hrvatske. Njihovi sinovi Ron i Tony naslijedili su obiteljsku tvrtku koja se bavila uzgojem voća i povrća, mljekarstvom te prodajom, piše Direktno.

Danas je obitelj Perich većinski dioničar tvrtke Freedom Foods, vlasnik 12.500 hektara poljoprivrednog zemljišta u zapadnom Sydneyju, 50 posto udjela u Narellan Town Centru te 1100 hektara gradskog projekta Oran Park.

Investitoru i trgovcu nekretninama iz Pertha, Ralphu Sarichu (80) imovina je procjenjena na 978 milijuna dolara. Sarich je sin hrvatskih doseljenika i postao je poznat u Australiji i svijetu 1972. kada je konstruirao novi tip motora (tzv. orbital engine koji je nedavno proglašen za jedan od 60 najvećih australskih izuma ikad). Pobudivši veliki interes stručnjaka, Investitoru i trgovcu nekretninama iz Pertha, Ralphu Sarichu (80) imovina je procjenjena na 978 milijuna dolara. Sarich je sin hrvatskih doseljenika i postao je poznat u Australiji i svijetu 1972. kada je konstruirao novi tip motora (tzv. orbital engine koji je nedavno proglašen za jedan od 60 najvećih australskih izuma ikad). Pobudivši veliki interes stručnjaka, ali i značajnu primjenu svoga izuma u automobilskoj industriji, Sarich je godinama uspješno vodio svoju Orbital Engine Company.

Ivan Domazet (73) i njegov sin Jure Domazet vlasnici su “Doma Group” jedne od najjačih građevinskih tvrtki u Canberri i Australiji. Ivan Domazet se 1964. doselio u Australiju iz Bijelog Vira. U Canberri je karijeru počeo kao staklar, zatim kao soboslikar prije nego što se 1974. prebacio na građevinske poslove. Ušao je u Australiju sa samo 20 dolara u džepu, a danas on i sin imaju kapital od 560 milijuna dolara svaki, ukupno 1,12 milijarde dolara.

Ivan Domazet investirao je dio svog bogatstva i u Hrvatsku te posjeduje zemljište od 16.000 četvornih metara u Dubrovniku, 8000 m2 na Babinom Kuku, dvanaest apartmana u Komarni u blizini budućeg Pelješkog mosta te zemljište u Zatonu gdje je nakon devet godina konačno dobio građevinsku dozvolu za izgradnju nekoliko luksuznih apartmana i zemljište od 20.000 metara četvornih u Jelsi na otoku Hvaru. Razmišljao je i o daljnjem ulaganju u Hrvatsku, međutim odustao je nakon višegodišnjih frustracija i prepreka u pokretanju projekta.

Foto: Dan Himbrechts/Hina