Izvještaj s Pantovčaka: Predsjednica smjenjuje Vladu Galića. Što će biti s Granićem i Radeljićem?

Izvještaj s Pantovčaka: Predsjednica smjenjuje Vladu Galića. Što će biti s Granićem i Radeljićem?

Vrijeme Adventa obično donosi mir i praštanje, ali to ne vrijedi za Pantovčak gdje se vode dvorske borbe oko toga tko će u izbornoj godini biti uz predsjednicu Kolindu Grabar Kitarović. Zauzimaju se pozicije, traže savezništva a po potrebi se puštaju probni baloni kako bi se diskreditirali potencijalni konkurenti.

Afera SMS dodatno je zaoštrila odnose i unijela dodatnu nervozu u odnosima izmežu Banskih dvora i Pantovčaka koji u posljednje vrijeme nisu uopće bili idilični. Premijer Plenković suptilno vrši pritisak na šeficu države da se riješi nekih savjetnika koje smatra odgovornim za aferu te nastoji pacificirati predsjednicu da ne kritizira onako žestoko vladu.

Iako Plenković i Jandroković najvećim „remetilačkim faktorom” smatraju savjetnika za unutarnju politiku Matu Radeljića, koji je glavni strateg predsjedničine politike prema Vladi, trenutno je najugroženija pozicija savjetnika za nacionalnu sigurnost Vlade Galića. Čak i njegovi saveznici i prijatelji otvoreno govore da je on doveo spornog informatičara Franju Vargu koji se kompromitirao izradom lažiranih SMS poruka. Za sada se u javnosti spominju SMS poruke o Plenkoviću, Mamiću i Todoriću, ali to sigurno nisu bile jedine Vargine aktivnosti. Bit će vrlo zanimljivo vidjeti njegovu ulogu u unutarstranačkim i međustranačkim borbama te, što je posebno važno, tko mu je bio nalogodavac.

Stoga je sve izvjesnije da će predsjednica smijeniti Vladu Galića. Ne bi bilo iznenađenje da se to dogodi prije sastanka Vijeća za nacionalnu sigurnost koji se treba održati u sljedeći ponedjeljak. Predsjednica želi što prije zatvoriti aferu SMS koja je došla do njezina Ureda te izgladiti prilično zategnute odnose s premijerom Andrejom Plenkovićem. Ulazi u izbornu godinu i nikako ne želi da je se veže za aferu koja se u javnosti povezuje s obavještajnim podzemljem. Osim toga, bitno je imati HDZ-ovu glasačku i logističku mašineriju iza sebe.

Pozicija savjetnika za unutarnju politiku Mate Radeljića svakako je bolja od Galićeve, ali i u ovom slučaju su mogući obrati. Razgovarali smo s nekoliko izvora dobro upućenih u „dvorske spletke” na Pantovčaku koji su nam na različite načine opisali poziciju najmoćnijeg savjetnika. Dok njegovi oponenti tvrde da Galić i Radeljić odlaze u paketu, realisti predviđaju da će Radeljić ipak ostati.
Zanimljiva je i pozicija posebnog savjetnika Mate Granića koji u posljednje vrijeme nije blizak s predsjednicom. U krugu bliskom predsjednici zamjeraju mu da se previše približio premijeru Plenkoviću te dovode u pitanje njegovu lojalnost.