DRUGAČIJI OD DRUGIH: Održan Zagreb Wine Enogastro Vip Event

DRUGAČIJI OD DRUGIH: Održan Zagreb Wine Enogastro Vip Event

Posljednji ovogodišnji Wine Enogastro Vip Event održao se u Zagrebu u restoranu Tagliata. Veliki broj ugostitelja i turističkih djelatnika okupio se kako bi saznao i upoznao posebnosti ovog pomalo ‘drugačijeg eventa’, koji spajajući različite profesije, ima i humanitarni karakter.

Gosti su mogli uživati u brojnim kvalitetnim proizvodima izlagača iz svih dijelova Hrvatske i Slovenije. Izlagači koji su uveličali ovaj event su: Vina Prelac, Vinarija Gospoja, Matić vina, Sosich wines, Ščurek vino, Kopjar, Vinarija Kabola, Anđelini vina, PP Orahovica, Vinarija Vivoda, Kraljevski vinogradi, Pjenušci i vina Josipović, Vinarija Škaulj, Cromaris, PG Orehovec, Tiskara Sušak, Gastro tim, Đanić rakija I likeri, Riba Dražin, Marikomerc, Vina Jakovac, Destilerija Šimić, Mini mljekara Veronika, Alden bakalar, Auto-hrvatska sa Peugeot vozilima, Histris, Dukat Hrvatska sa President sirevima, Scorpio ugo oprema, Gligora, Javna ustanova Rera sa prezentacijom Kaštela i Kaštelanske enogastronomije i voda Jana.

Poseban izlagački prostor i prezentaciju imali su izlagači sa područja Zagrebačke županije koji su prezentirali vinske ceste i vinare Jastrebarskog područja i županije, zatim izvrsni Turopoljski štrukli sa tartufima koje je pripremala gospođa Ivana Belošević iz Pekare Cipov a posebnu slatku notu eventu dala je tvrtka Choco.hr Palatin doo sa svojim izvsrnim pralinama i čokoladnim slasticama.

Uz razna iznenađenja jedno posebno je bilo kada je napravljena vrlo lijepa prezentacija kaštelanske eno-gastro baštine „Kaštelanski žmuli i pjati” predstavili su se sa pripremljenom sipom i bobom a koju su sljubili sa vrhunskim kaštelanskim Crljenkom, koji sad ima i oznaku kvalitete Javne ustanove RERA-a – Pravi crljenak. Josip Perišin iz istoimene vinarije nam je otkrio da je ovaj znak dobilo zasada 12 vinara sa područja Kaštela, te se udruženi predstavljaju na izložbama.

Predstavila se i istarska vinarija Anđelini vina, koja dolazi sa Velanovog brijega, koji se nalazi pet kilometara od Pazina, na nadmorskoj visini od 450 metara iznad mora, što je najviši vinograd u Istri. Imaju 15 ha vinograda, te su dobitnik medalje sa Decantera, ističe Dominik Anđelini.

Osim druženja sa izlagačima, posjetitelji su mogli poslušati brojne radionice vrhunskih govornika. Primjerice, prezentaciju je imao chef Dragan Jovanović o Sousvide kuhanju i vakumiranju moderne generacije, zatim GASTRO-Tim o MEIKO perilici za kvalitetne ugostitelje i hotelijere, o sljubljivanju sira i vina govorila je Mira Šemić, dok je Filip Savić govorio o potencijalu Rose vina. Bilo je tu i ostalih zanimljivih tema poput: važnost pravilnog servisa u ugostiteljstvu, prezentacija o Rieslingu, novim trendovima u miksologiji…

Glavni cilj organizatora ovog događaja bio je promovirati lokalne proizvođače. zatim edukacija, podizanje kvalitete ponude i usluge i međusobno povezivanje partnera izlagača i ugostiteljskog sektora. Kvalitetu ovog događanja prepoznali su mnogi partneri te su tako partneri ovog eventa HTZ, Grad Zagreb i TZ grada Zagreba, Zagrebačka županija, TZ Zagrebačke županije, HGK ŽK Zagreb i OK Zagreb, a sam projekt je i pod pokroviteljstvom Ministarstva turizma i Ministarstva poljoprivrede.

Partneri projekta su bili i Turistička zajednica grada Gospića i Turistička zajednica općine Plitvička Jezera koji su se predstavili svojom turističkom ponudom i zajedničkim projektom Lika je Lik.

Također, treba napomenuti kako su održani humanitarni Cooking Show i humanitarna večera sljubljivanja hrane i vina u čijoj su pripremi sudjelovali gastro chef Dragan Jovanović, kuhar Marikomerca Tomislav Karamarko, kuhar Luka Dančulović, Željko Sabalić, te kuhari restorana Tagliata. Gosti su mogli uživati u vrhunski pripremljenim jelima koja su bila sljubljena sa vrlo kvalitetnim vinima kao i u promociji lokalne enogastronomije. Sommelieri Mario Meštrović i Filip Savić uz stručno vođenje Manuele Maras svojim pojašnjenjima su dočarali uzvanicima zbog čega je određeno jelo sljubljeno s nekim vinom i kako da kvalitetno sljubljujemo vino i hranu.

Prikupljeni iznos zajedno s prikupljenim financijskim sredstvima na svim ostalim eventima biti će doniran Udruzi osoba s invaliditetom Sisačko-moslavačke županije za novu ”Sobu čuda”, zaključuju organizatori.