Sočno, mirisno i savršeno začinjeno – pečeno pile s maslacem i češnjakom klasik je kojem je teško odoljeti. Kombinacija maslaca, limuna i aromatičnih začina daje mesu bogat okus i hrskavu, zlatnu koricu, prenosi Glas Istre.
Priprema je jednostavna, a rezultat je savršen ručak koji će oduševiti obitelj i goste. Poslužite ga uz omiljeni prilog i uživajte u svakom zalogaju!
Sastojci
- 1 cijelo pile
- 25 g maslaca
- 1 žlica maslinovog ulja
- sok od ½ limuna
- 1 čajna žličica soli
- 1 čajna žličica sušenog ružmarina
- ½ čajne žličice crnog papra
- 1 čajna žličica suhe majčine dušice
- ¼ čajne žličice kajenskog papra, po želji
- 3 češnja češnjaka, protisnuta
- 1 glavica češnjaka, prerezana na pola
Priprema
Isperite pile i dobro ga osušite papirnatim ručnikom.
Zagrijte pećnicu na 200 stupnjeva.
Otopite maslac i pomiješajte ga s maslinovim uljem i limunovim sokom. Smjesu utrljajte u piletinu izvana i pod kožu.
Pomiješajte začine i sušeno bilje (ne i češnjak) i također ih utrljajte ih u piletinu.
Na kraju utrljajte i protisnuti češnjak.
Ocijeđenu polovicu limuna i na pola prerezanu glavicu češnjaka stavite u pile, a noge mu svežite koncem ili alu-folijom.
Prebacite pile u lim za pečenje prsima prema dolje i stavite ga peći. Nakon 45 minuta okrenite pile i pecite još 45 minuta.
Dobar tek!
Izvor: Punkufer.hr
Foto: Pixabay