Vesna Pusić protiv Vesne Pusić: Je li za nju Željko Komšić legitimni predstavnik Hrvata?

Vesna Pusić protiv Vesne Pusić: Je li za nju Željko Komšić legitimni predstavnik Hrvata?

U Saboru se u srijedu vodila žestoka rasprava o tekstu Deklaracije o položaju Hrvata u BiH i europskom putu te države kojoj je povod ponovni izbor Željka Komšića (treći put) za hrvatskog člana Predsjedništva BiH, opet glasovima Bošnjaka, dok mu tamošnji Hrvati ni ovaj put nisu dali povjerenje, ali i sporan izbor zastupnika u Dom naroda Federacije BiH. Bilo je dosta povišenih tonova, a zaiskrilo je i između Vesne Pusić, zastupnice Glasa i bivše ministrice vanjskih poslova te Bože Ljubića, predsjednika saborskog Odbora za Hrvate izvan Hrvatske.

Vesna Pusić, koja je prva iz Hrvatske čestitala Komšiću na izboru, oštro je napala Deklaraciju. ‘Sabor, naravno, može i treba raspravljati o susjednim državama s kojima želi dobre odnose, treba raspravljati o položaju Hrvata u BiH, Srbiji, Crnoj Gori, Austriji. Međutim ovaj tekst Deklaracije nije o položaju Hrvata u BiH. On ništa ne govori o Hrvatima u Republici Srpskoj, Sarajevu, čak ni u Hercegovini. Ova Deklaracija govori samo o HDZ-u u BiH, a posredno i o HDZ-u u Hrvatskoj. Ovo je Deklaracija o stavu HDZ-a prema BiH. Ovo je direktno miješanje u unutrašnje stvari BiH’, poručila je Pusić.

Kazala je kako Milorad Dodik diktira hrvatske reakcije na situaciju u BiH. ‘Ova Deklaracija je protiv ugleda, utjecaja i naročito direktno protiv interesa Hrvatske’, poručila je Pusić. Odgovorio joj je Ljubić koji je citirao njene prošle izjave, pa i onu iz 2010. kada je govorila da je Komšić nametnut. ‘Ako je Deklaracija miješanje u unutrašnje poslove BiH, što su ove izjave?, upitao je Ljubić. ‘Sa svime što je rekla Vesna Pusić, a vi ste citirali, ja se slažem’, odgovorila mu je Pusić. ‘I dalje mislim da je Daytonski sporazum krajnje problematičan’.

A evo što je krajem prosinca 2010. rekla Vesna Pusić u Dnevniku 3 HRT-a, tada na dužnosti predsjednice Nacionalnog odbora za praćenje pristupnih pregovora s Europskom unijom. Podsjetimo, tada je Komšić drugi put izabran kao hrvatski član Predsjedništva BiH također glasovima Bošnjaka.

Vesna Pusić je tada rekla kako pravo predstavništvo Hrvata u BiH ne postoji. Istaknula je kako je Komšić izabran zahvaljujući ‘rupi u zakonu’. Na upit je li izbor Komšića jedna velika prijevara, Pusić je kazala: „Smatrala sam da je dobro što je izabran, u prvom mandatu, jer je on jedan pristojan čovjek. Smatrala sam da on svoj prvi mandat može iskoristiti da se približi svim Hrvatima i proizvede se u njihovog stvarnog predstavnika.

Međutim, to se nije dogodilo. I ova situacija u kojoj koriste ‘rupe u zakonu’ ili u sustavu da biste ljudima nametnuli nekoga koga oni nisu izabrali, bez obzira na to što se ja s Komšićem daleko više slažem nego s Čovićem i Ljubićem politički gledano, nije dobra. Hrvatski član Predsjedništva BiH mora imati podršku Hrvata u BiH, kao što srpski ili bošnjački član Predsjedništva, mora imati većinsku podršku Srba odnosno Bošnjaka, dok god po etničkim grupama postoje članovi Predsjedništva, rekla je tada Pusić.

Iako je tako govorila 2010. nakon drugog Komšićevog izbora, sada 2018. nakon što je dobio treći mandat, poručila mu je sljedeće. “Čestitke Željku Komšiću za pobjedu na izborima za Predsjedništvo Bosne i Hercegovine. Zahtjevan, složen i težak posao. Ako ima ikakve šanse za uspjeh, trebat će mu sva pomoć i podrška koju može dobiti, a ne opstrukciju i potkopavanje”, napisala je.

I na kraju, u presudi Ustavnog suda BiH koju spominje Ljubić stoji kako je izbor zastupnika u Dom naroda parlamenta Federacije BiH „diskriminatoran“, što znači da treba mijenjati izborni zakon. Hrvati u BiH, a sada i Hrvatska, ne traže ništa drugo do li jednakopravnost s druga dva konstitutivna naroda i pravo da sami biraju svoje političke predstavnike. Završimo ovaj tekst podsjećanjem na izjavu Vesne Pusić iz 2001. kada je u Saboru rekla da je „Hrvatska vodila agresorski rat u BiH“. Za tu je izjavu dobila opomenu od predsjednika Sabora. Sve ove izjave je najbolje ostaviti bez komentara jer dovoljno govore same za sebe.