Medulinska privlačnost jača od korone: Već četvrta generacija Nijemca, Slovenca, Čeha i Austrijanaca dolazi u ovo istarsko mjesto

Medulinska privlačnost jača od korone: Već četvrta generacija Nijemca, Slovenca, Čeha i Austrijanaca dolazi u ovo istarsko mjesto

Istarski turistički djelatnici znali su da će ih ovoga ljeta čekati tvrda sezona i teška borba za svakog gosta. U doba korone valja dodatno zasukati rukave kako bi se prošlogodišnje brojke održalo na onima koje su nekoliko desetaka posto niže od lanjskih kada se nije ni slutilo koliko će epidemija COVIDA 19 drastično utjecati na naše živote, a posebice na tako osjetljivu djelatnost kao što je turizam.
– Imamo dosta razloga za zadovoljstvo ovom turističkom sezonom, s obzirom da očekivanja zbog korone nisu bila optimistična. U srpnju imamo 60 posto noćenja u odnosu na isti mjesec lani, dok od početka godine imamo 48 posto prošlogodišnjih noćenja, a očekivali smo 30 posto, kaže Enco Crnobori, direkor Turističke zajednice Medulina s kojim smo razgovarali u lijepo modernistički uređenom uredu u Medulinu, prije obilaska gradića u kojem nas je zatekao jaki ljetni pljusak.
Zadovoljstvo je u TZ-u ponešto splasnulo nakon odluke nizozemske vlade koja je Hrvatsku stavila na narančastu listu, pa su se turisti iz te zemlje naglo počeli vraćati kući. Nizozemci su tradicionalno orijentirani na kampove, kakvih u Medulinu i okolici ima u izobilju, a ovih dana je kampove napustilo njih 300-tinjak. Svaki turist je danas dragocjen pa Medulincima,naravno nije svejedno zbog odlaska tih turista, iako to nije prevelik broj, ali postoji još veća zabrinutost zbog daljnjeg otkazivanja smještaja u kampovima.No, možda se trend, ipak, promijeni ako pokazatelji zaraze budu povoljniji. „Imamo sedam velikih autokampova koje uglavnom drži Arena Hospitality group, a među njima je i u Pomeru glamping kamp, u skladu sa zelenom orijentacijom, s čak 5 zvjezdica. U Banjolama, na primjer, imamo privatni kamp Peškera koji drži obitelj Kliba već nekoliko generacija, od daleke 1956. godine, kad su prvi turisti bili Slovenci ”, kaže Crnobori.

Školjić na Rtu Kamenjak

Općinu Medulin čini osam naselja, od kojih su najveći Pomer, Banjole, Premantura (posebno zbog rta Kamenjak), Pješčana uvala, a stanovnika je samo sedam tisuća. Lani su u općini zabilježili čak 2,8 milijuna noćenja, a u mjestima je ponekad broj turista nadmašivao mještane i do šest puta. U Medulinu i okolici ukupno imaju oko 46.000 „turističkih” kreveta, od čega u kampovima više od 16.000, u domaćinstvima 13.500, u hotelima 2500, u vikendicama 10.500 kreveta, i ostalo 4.000 kreveta. Imaju ukupno devet hotela, od kojih veći broj ima četiri zvjezdice. Tu su i tri marine, od kojih od lani jedna nova u Medulinu.
„Za razvoj našeg turizma izuzetno je važno što smo obnovili kanalizaciju jer bez obnove infrastrukture ne može biti kvalitetnog turizma”, kaže Crnobori, koji je u turizam došao iz komunalne branše. Zanimljivost Medulina je u tome što imaju načelnika s nezavisne liste, a ne iz IDS-a, kako je to u Istri uobičajeno. Goran Buić je načelnik već 15 godina, a konkurenti iz vladajuće istarske stranke nikako ga ne uspijevaju pobijediti.

Crnobori ističe kako se nemaju razloga žaliti zbog turističkih pokazatelja, koji su zadovoljavajući, prvenstveno zbog prevladavajuće orijentacije na obiteljski turizam. U Medulin uglavnom dolaze turisti već u trećoj ili čak četvrtoj generaciji, dok je novih turista malo. Odlično je da u Medulinu nije zabilježen niti jedan slučaj korone, pa turisti mogu biti mirni. „Turisti se ovdje osjećaju sigurno, a nama je sigurnost iznad svega. Danas sigurnost i turizam idu ruku pod ruku”, kaže Crnobori.
A u ova “koronarna” krizna vremena najčešći gosti su oni koji ovdje dolaze već više generacija, čak i četiri. Najviše je Nijemaca, Slovenaca, Austrijanaca, Čeha, zatim slijede domaći turisti te naposljetku Talijana i Poljaka. Novih turista je malo. Na žalost, nedostaje avioturista, a to su bili uglavnom Britanci, zbog čega je ove godine jedan hotel u Medulinu ostao zatvoren.

Enco Crnobori, direkor Turističke zajednice Medulina: Zadovoljni smo. U srpnju imamo 60 posto noćenja u odnosu na isti mjesec lani

Za nostalgičare, TZ Medulina je na svojoj web stranici otvorila tzv. knjigu sjećanja, u kojoj turisti objavljuju fotografije s davnih ljetovanja. Odaziv je, kaže Crnobori, odličan. I inače se nastoje što više promovirati na društvenim mrežama, Facebooku i Instagramu, gdje objavljuju važne informacije s ovog turističkog područja. „Nastojimo sve raditi u sinergiji javnog i privatnog sektora, odnosno iznajmljivača i svih onih koji su povezani s turizmom”, kaže Crnobori, koji dodaje da ovu godinu treba iskoristiti za rekapitulaciju postojećeg modela masovnog turizma po kojem je Medulin poznat, ali bi ga trebalo redefinirati.
Počeci turizma u Medulinu sežu još u 19. stoljeće, kada tadašnje poljoprivredno mjesto prima prve turističke impulse, dok preobražaj bogatog mjesta u turističku meku na istarskom poluotoku traje i danas. Bečke novine Neue Freie Presse iz 1895. godine o pišu o „izletu grupice gostiju koji su hodali golom i kamenom obalom i stigli do medulinske vjetrenjače”, hvaleći medulinske znamenitosti.
Medulinska vjetrenjača raritet je i dan danas, punim jedrima sjaji na medulinskoj rivi i otvorena je za posjetitelje. Budući da je izgrađena prije 140 godina i bila je u to vrijeme jedina takva vjetrenjača na Sredozemlju, Medulinci s pravom mogu reći da „vjetrenjaču za trku imaju”, pa se se mogu podičiti i pred Nizozemcima, čije su vjetrenjače zaštitni znak te zemlje. Na žalost, ove godine će gosti iz Nizozemske manje uživati u vjetrenjači na medulinskoj plaži, pa te će čari prepustiti ostalim turistima koji su nahrupili na medulinske plaže kao u najbolja turistička vremena. U vjetrenjači je popravljen i stari mlin, a u njemu će se prodavati čak 30 vrsta brašna.
Zaštitni znak Medulina je i pješćana plaža Bijeca, koja je zbog plitkoće i pristupačnosti, posebno pogodna za djecu. No, ima i drugih plaža, pa na svoje mogu doći i ljubitelji šljunčanih i kamentih plaža, svakome na volju i prema mogućnostima.

Rt Kamenjak je nezaobilazna turistička atrakcija

Upravo je orijentacija na obiteljski turizam ono što je Medulin ove “koronarne” godine održalo iznad vode pa i više od toga, uvjeren je Crnobori. Pokazalo se da je izostanak partijanerskog turizma, iako bi Medulin i za to imao uvjete, zapravo dobitna srećka, zbog epidemioloških mjera koje je na takvim mjestima jako teško održati.
Uz odmak od masovnog turizma, kakav prevladava zadnjih desetljeća u Medulinu, plan je okretanje prema cjelogodišnjem turizmu. Medulinci su dobro zagazili u tom smjeru, ali sve je poremetila korona. Jedan od aduta je, naime, sportski turizam, za koji se očekivao da će već ove godine doživjeti procvat. Svi preduvjeti za taj oblik turizma postoje jer Medulin, na primjer, ima šest nogometnih igrališta, a Banjole još dva. Na tim igralištima već su se pripremali klubovi iz druge i treće austrijske nogometne lige, Nijemci, Talijani, prvoligaši iz Srbije, zatim nogometaši Makedonije i Bosne i Hercegovine. Medulinom je bila oduševljena i naša proslavljena olimpijka Sandra Perković koja ga je svojevremeno proglasila za idealnu destinaciju za svoje pripreme, nakon kojih su uslijedila najsjajnija odličja. Korona je u jednom trenutku zaustavila sportske aktivnosti u Medulinu, jer je nalogom istarskog Stožera u ožujku, oko 500 nogometaša sportaša iz Njemačke i Austrije koji su bili na pripremama, moralo hitno napustiti hotel Belvedere.
Osim sportskog, u Medulinu uporno rade i na razvoju kulturnog turizma, pogotovo otvaranjem multimedijalnog arheološkog parka Vižula koji se nalazi u samom srcu Medulina. Iako se oko Vižule raspredaju legende, pa i ona da se je na tom prostoru u 3. i 4. stoljeću nalazila raskošna carska palača u kojoj je živio i sam Krispo, sin cara Konstantina, nepobitna je činjenica da se tu nalazi vila monumentalne arhitekture koja se djelomično nalazi pod morem. Na Vižuli se nalazi i antički vrt, a u nekadašnjem kamenolomu postavljena je pozornica na kojoj se održavaju razni koncerti i druga događanja (prolongirano dok ne prođe epidemija). Cijeli projekt Vižula stajao je 20 milijuna kuna, a čak 85 posto sredstava Medulin je za to povukao na natječaju Europskog fonda za regionalni razvoj, dok je ostatak dala sama općina.

Sve u svemu, Medulinci su zasigurno jedna od najbogatijih, ako ne i najbogatija općina u Hrvatskoj. Zasluga je to ponajprije samih Medulinaca, a zanimljivo je da je dvoje ministara turizma bilo upravo iz Medulina, Darko Lorencin i Veljko Ostojić.
Da ne bi sve ostalo samo na turizmu, ulaže se i u javne sadržaje. Tako je prije godinu dana dograđena osnovna škola te je izgrađena školska sportska dvorana, za što se općina kreditno zadužila više od više od 40 milijuna kuna. Doista ne bi bilo fer da se u Medulinu nalaze raskošni sportski tereni na kojima treniraju profesionalni sportaši, a da s druge strane, djeca nemaju adekvatnu dvoranu za sportske aktivnosti.
Sve u svemu, da prođe što prije ova “koronarna” godina, a onda će se o turizmu, tako i medulinskom, otvoriti, nadajmo se, novi vidici i perspektive.