Samo u Gorskom kotaru: Sanjkanje usred ljeta

Samo u Gorskom kotaru: Sanjkanje usred ljeta

Gorski kotar ovog vikenda pruža niz sadržaja za neodoljivu vikend pustolovinu. Sanjkanje, i to ljeti, moguće je samo u Gorskom kotaru u sklopu Ljetne škole sanjkanja u Delnicama, koja se organizira ove subote i nedjelje, 14. i 15. kolovoza. Organizator je Sanjkaški savez Primorsko-goranske županije uz potporu Međunarodne sanjkaške federacije (International Luge Federation-FIL). Naime Ljetna škola sanjkanja dio je poznatog FIL tourbusa, koji okuplja mlade natjecatelje sanjkaše, a organizira se u Hrvatskoj isključivo u Gorskom kotaru, u Austriji, Sloveniji, Italiji, Njemačkoj, Francuskoj i dr. Ljetnoj školi mogu pristupiti djevojčice i dječaci u dobi od 10 do 15 godina starosti. Sve mlade sudionike budnim okom će pratiti instruktori FIL-a koji dolaze u Hrvatsku sa zadatkom da pronađu nove talente za ovaj sport. Najbolji će biti pozvani u zimsku školu sanjkanja na prirodnim stazama koja će se održati u austrijskom Winterlatenu u drugoj polovici prosinca ove godine. Među instruktorima i demonstratorima Ljetne škole sanjkanja bit će i naša reprezentativka Patricija Urbanc. Ljetna škola održava se na sanjkalištu Potok u Delnicama s početkom od 9 sati.

Do nebeskog vatrometa do Hladnog piva
U Fužinama u Roswell selu 13. kolovoza od 19 sati posjetitelji će moći uživati u nebeskom vatrometu, meteorskom pljusku Perzeidi uz stručno predavanje astronoma, kuhano vino i kaubojske delicije. 14. kolovoza od 20 sati u Roswell selu održat će se i filmska večer na otvorenom, projekcijom animiranog filma Divlji spirit. Nedjelja od 18 sati rezervirana je za tradicionalni koncert Puhačkog orkestra Fužine koji će se održati na jezeru Bajer. U Skradu vas 14. kolovoza očekuje koncertna večer na SRC Skradska draga od 19:45 sati kada nastupa Grupa COMPASS nakon koje slijedi Bad Example, a kulminacija će se dogoditi nastupom Hladnog piva. Ljubitelji blues ritma uživat će u subotu u koncertu Tony Lee Kinga koji se održava u Lokvama od 20 sati. Ni plesači neće biti zapostavljeni jer ih u petak, 13. kolovoza, od 18 sati u Delnicama na glavnom trgu očekuje Latinoamerička plesna večer uz grupu Impulsi.

Etno baština utkana u DNK Gorskog kotara
Etno baštinu, utkanu u DNK Gorskog kotara, žitelji ovog kraja pomno čuvaju, a posjetitelji će uživati u dva interesantna događanja. Smotra starih običaja i zanata čabarskog kraja održava se u Tršću u Srednjoj Dragi u subotu i 14. i 15. kolovoza. Obuhvatit će organizirane šetnje poučnim stazama, predstavit će se običaji, stari zanati, dječje igre te tradicionalna jela ovog kraja. Posjetiteljima će se uprizoriti košnja trave kosom, sušenje i sakupljanje sijena, izrada šindre, drvorezbarenje i izrada suvenira, predenja vune, pletenje čarapa, šivanje na mašini singerici, ručno rezanje drva (trupaca), priprema zimnice (rezanje i gacanje svježeg kupusa), a domaćice će kuhati, zamijesiti štrukle, rezati i pržiti čvarke (ocvirke), ručno mljeti kavu i dr. “Palčava šiša” održat će se od 14. do 21. kolovoza s nizom atraktivnih, tematskih programa kao što su pletarska i pekarska radionica, premijera filma Goranski drvodjelci, prezentacija govora pleškog i osilničkog kraja i dr.

Planinarenje nam je strast
Svim planinarima posebno će atraktivno biti sudjelovanje na planinarskom pohodu Via Goranica od Fužina do Lokava, filmskim krajolicima uz 3 jezera. Početak rute je u 8:45 sati 14. kolovoza na glavnoj autobusnoj postaji kod benzinske postaje u Fužinama. Šetat će se uz jezero Bajer i preko brane Lepeničkog jezera do špilje Vrelo. Nakon razgledavanja špilje Vrelo slijedi brdovitiji teren do Roswell sela nakon kojeg će uslijediti neodoljiv pogled na Lokvarsko jezero i finalnu destinaciju Lokve. Iz Lokava u Fužine povratak je moguć vlakom u 17:17 sati. U subotu planinare očekuje i pješačenje oko jezera Lokve POJ 2021. Start je od 9 sati, a dužina staze je 20 km. Hoda se oko 6 sati te se pješači dio makadamom, a dio šumskim puteljcima.