Plenković je “progurao” Ursulu von der Leyen na čelo Europske komisije: Sada očekuje da mu vrati uslugu

Plenković  je “progurao” Ursulu von der Leyen na čelo Europske komisije: Sada očekuje da mu vrati uslugu
Iako se HDZ-ova europarlamentarka Dubravka Šuica među članovima najužeg kruga suradnika premijera Andreja Plenkovića spominje kao najizglednija kandidatkinja za novu europsku povjerenicu, drugi izvori iz Vlade neslužbeno govore da se premijer neće žuriti s objavljivanjem te nominacije za najvišu dužnost koju Hrvatska ima pravo popuniti u Europskoj komisiji.

Dubravka Šuica, voditeljica HDZ-ove delegacije u Europskom parlamentu i prva potpredsjednica kluba zastupnika Europske pučke stranke u novom sazivu EP-a, spominje se u zagrebačkim kuloarima kao najizglednija za nominaciju. – To ima najviše logike – kaže izvor iz Vlade, piše Večernji list.

Premijer Plenković dosad nije otkrivao ni ime ni portfelj koji želi da njegov(a) kandidat(kinja) dobije u Europskoj komisiji. No neslužbeno se može doznati da je vrlo čvrst u uvjerenju da Hrvatska sada, za razliku od situacije prije pet godina, “ima dosta kredita” kod nove predsjednice EK i da može računati na važan portfelj.

Taj “kredit” proizlazi iz toga što, da je prošao prijedlog s kojim su Njemačka i Francuska došle na summit prije tri tjedna, Ursula von der Leyen ne bi uopće bila predsjednica Komisije, nego bi to bio Frans Timmermans. Von der Leyen je svjesna da su se stvari okrenule u njezinu korist zbog više čimbenika, no svjesna i da je jedan od njih bio Plenković, koji je unutar EPP-a predvodio pokret otpora ideji s Timmermansom na čelu Komisije.

Stoga su  očekivanja  Plenkovića sasvim opravdana  pa se može očekivati da se predsjednica Europske komisije posebno zahvali Hrvatskoj.

Foto: Patrick Seeger/Hina