Neuvjerljiva izjava Zorana Milanovića: Sada tvrdi da optuženik Tomislav Saucha nije njegov čovjek

Neuvjerljiva izjava Zorana Milanovića: Sada tvrdi da optuženik Tomislav Saucha nije njegov čovjek

SDP-ov kandidat za šefa države Zoran Milanović u intervjuu za Hinu rekao je da u predsjedničku utrku nije ušao nepripremljen i bez ideje te da zna za koje će se vrijednosti u njoj zalagati, ocjenivši kako bi ga proglasili “agresivnim i nasilnim” da je u kampanju krenuo drukčije. Kaže da ne odobrava prelaske brojnih SDP-ovaca na stranu HDZ-a i Milana Bandića, pri čemu tvrdi da Tomislav Saucha “nije njegova instalacija”, dok prelazak Siniše Varge na stranu većine smatra vlastitom odgovornošću. Bivši premijer poručuje da će kao predsjednik biti “bezobrazno neovisan”, a nije želio komentirati trenutnu predsjednicu ni svoje protukandidate, kao niti Vladu i njezinu rekonstrukciju.

Kako komentirate prelaske brojnih SDP-ovaca na stranu Milana Bandića i HDZ-a poput Tomislava Sauche, Siniše Varge ili Milanke Opačić?

Saucha je bio predstojnik ureda predsjednika Vlade, nije bio stranački dužnosnik, ali je godinama bio u SDP-u. On je svoj čovjek, nije moja instalacija, kakve gledamo danas u Vladi i uredu premijera. Isto se odnosi na Milanku Opačić, na Zdravka Ronka… To ne odobravam, to je splet niza okolnosti, ali o tome će vam reći jedino oni. Oni su u SDP-u dulje od mene, iza njih stoji nekakav staž i rezultati u radu u stranci, koji su neke učinili meni doslovno nužnim izborom. Teško mi sve to pada. Što se Varge tiče, uistinu ne znam zašto je to napravio, nemam odgovor, to čak smatram vlastitom odgovornošću. Žao mi je zbog toga.”

Neki analitičari smatraju da ste ušli u kampanju posve nepripremljeni te niste pokazali nikakvu političku volju niti ideju što biste radili kao predsjednik. Što kažete na te primjedbe?

Da sam krenuo drukčije rekli bi da sam agresivan i nasilan. Jako dobro znam što bih radio, o tome ću govoriti tijekom kampanje, ljudima je to jasno. Problem je u tome da im se ne dosadi prerano. Tek je počelo, zadnjih par mjeseci bit će dinamični, žestoki, poslovično teški, katkad i konfliktni. Znam što ću raditi i za koje ću se vrijednosti zalagati jer iza mene stoji ogromno iskustvo i nekakvi politički refleksi. No, znam i što neću raditi – mnogo toga od onoga što smo gledali u zadnjih pet godina. Imam iskustva, nemam neke godine. Mislim da u državnim poslovima znam puno, imam veliko iskustvo kao lider velike političke stranke i predsjednik Vlade, što je prednost, a možda i nedostatak. Ljudi će presuditi i to je tako, drukčije u politici ne može biti.

Foto: Damir Senčar/Hina