Isusovački provincijal neuobičajeno otvoreno kritizirao patera Iku Mandurića: Poslao je poruku i Velimiru Bujancu

Isusovački provincijal neuobičajeno otvoreno kritizirao patera Iku Mandurića: Poslao je poruku i Velimiru Bujancu

Nakon što je pater Ike Mandurić kritizirao predsjednicu Kolindu Grabar Kitarović zbog prakticiranja joge nazvavši je pritom “duhovno plitkom ženom”, vodstvo provincije Družbe Isusove zabranilo mu je korištenje  Facebooka. Pojavile su se spekulacije  da se Družba  Isusova  odlučila na prilično radikalan potez na zahtjeva Pantovčaka, a o tome je pisao i Velimir Bujanec pozivajući se na svoje dobro obaviještene izvore.

Sada je reagirao i provincijal Družbe Isusove  Dalibor Renić koji u svom priopćenju izravno kritizira  javno djelovanje patera Mandurića, što samo pokazuje da je i prije imao problema s “neposlušnim”  redovnikom.   Provincijal ističe da je Mandurić katkad  nespretan i nagao u svojim izjavama i da su one izazvale  nezadovoljstvo među vjernicima  i pojedincima, ali i  među članovima isusovačke zajednice, o čemu je pisao i Teleskop.

Zanimljivo je da je  provincijal  putem medija poslao poruku Manduriću da isusovac treba imati na umu da nikad ne nastupa kao pojedinac, nego da uvijek ostaje činjenica da je redovnik i kao takav percipiran u javnosti.  Pismo je neuobičajeno oštro i otvoreno i može se iščitavati kao nedvosmisleno upozorenje pateru Manduriću da se potpuno  povinuje pravilima svoga reda ili će u suprotnom biti  još drastičnije kažnjen. Iako ga nije izravno imenovao,  provincijal je kategorički demantirao Bujančeve tvrdnje da je s Pantovčaka stigao zahtjev da se pateru Manduriću zabrani korištenje Facebooka.

U analizi pisma provincijala Dalibora Renića svakako treba voditi računa da je i papa Franjo isusovac.

Priopćenje  provincijala Dalibora Renića prenosimo u cijelosti.

“Nakon upita više vjernika te pojave određenih dezinformacija u svezi s javnim nastupima člana Hrvatske pokrajine Družbe Isusove p. Ivana Mandurića, željeli bismo se u ime iste isusovačke redovničke zajednice očitovati o novonastalim raspravama u javnosti. Kao dokazano revan i kreativan član naše provincije, p. Mandurić je nedavno imenovan mjesnim poglavarom isusovačke zajednice u Osijeku, u kojem isusovci vode važne apostolate na području školstva, rada s mladima i laičkim udrugama. P. Mandurić je također poznat po nastupima u medijima, čime daje dragocjen prilog novoj evangelizaciji.

Premda je u većini nastupa uspješno promovirao kršćanski nauk, ipak je katkad bio nagao i nespretan u izjavama te su one izazvale nezadovoljstvo među vjernicima i pojedincima, ali i među članovima isusovačke redovničke zajednice. Na spomenute poteškoće p. Mandurić je ranije bio bratski upozoravan. Inače, po pravilima Družbe Isusove, redovnik se prije svakog nastupa u javnim medijima, napose o delikatnim temama, najprije mora konzultirati s poglavarom. To vrijedi i za nastupe na društvenim mrežama. Napose vrijedi u slučajevima kad je moguća percepcija da se redovnik upušta u političke stranačke rasprave. Upravo ovo zadnje je bilo slučaj u interventu p. Mandurića od 27. srpnja o.g. u svezi s kampanjom za predsjedničke izbore koja traje u Hrvatskoj, a o čemu se nije prethodno konzultirao s vodstvom provincije.

Budući da su njegovii recentni istupi u medijima bili izvor razdora, uvredljivi za osobe, a potencijalno štetni za apostolat Družbe Isusove, p. Mandurić je bez oklijevanja i s razumijevanjem prihvatio uputu provincijskog poglavara da na određeno vrijeme obustavi aktivnost na društvenim mrežama. U međuvremenu su se pojavile špekulacije da je na spomenutu odluku vodstva isusovačke provincije utjecao navodni intervent iz političkih struktura. U potpunosti ih odbacujemo.

Nikakvog takvog interventa nije bilo, niti bi bio mjerodavan. Dapače, bilo kakvo uplitanje svjetovnih instanci u stvari vjere, morala, društvene problematike i internih pitanja, za Družbu Isusovu je neprihvatljivo. “Pouzdani izvori” koji se u tom kontekstu navode potpuna su izmišljotina. Koristimo priliku da se ispričamo svima koji su se bilo čime iz spomenutih rasprava, izjava ili postupaka Družbinih članova osjetili osobno povrijeđeni. Isusovac treba imati na umu da nikad ne nastupa kao pojedinac, nego da uvijek ostaje činjenica da je redovnik i kao takav percipiran u javnosti. Žao nam je kad neki to zaborave, jer upravo u jedinstvu umova i srdaca je snaga katoličkog redovništva.’

Foto: Screenshot/Laudato